Jemný jablečný koláč
Paní Anežka Chlupová ze Suchého u Boskovic je výborná kuchařka, ostatně není to poprvé, kdy do Apetýtu přispěla, a zrovna nedávno se s námi podělila o recept na jemný jablečný koláč.
Budete potřebovat:
- cca 750 g jablek
- 200 g hladké mouky
- 2 zarovnané lžičky kypřícího prášku
- 125 g tuku na pečení
- 125 g mletého cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 4 kapky citronové esence
- 3 vejce
- 1 - 2 lžíce mléka
Postup:
- Tuk utřeme s cukrem.
- Postupně přidáváme vaječné žloutky a poté mléko, esenci, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.
- Těsto rovnoměrně rozprostřeme do kulaté koláčové formy nebo na menší plech vyložený pečicím papírem.
- Klademe na něj jablka, která jsme zbavili jádřinců a nakrájeli na čtvrtky.
- Každou z nich ještě podélně několikrát nakrojíme.
- Pečeme při 180-200 stupních 40-50 minut.
- Po upečení povrch potřeme směsí, kterou připravíme rozvařením 1 lžíce vody a 2 lžic meruňkové marmelády.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.