Jemný jablečný koláč

Paní Anežka Chlupová ze Suchého u Boskovic je výborná kuchařka, ostatně není to poprvé, kdy do Apetýtu přispěla, a zrovna nedávno se s námi podělila o recept na jemný jablečný koláč.

Budete potřebovat:

  • cca 750 g jablek
  • 200 g hladké mouky
  • 2 zarovnané lžičky kypřícího prášku
  • 125 g tuku na pečení
  • 125 g mletého cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 4 kapky citronové esence
  • 3 vejce
  • 1 - 2 lžíce mléka

Postup:

  1. Tuk utřeme s cukrem.
  2. Postupně přidáváme vaječné žloutky a poté mléko, esenci, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.
  3. Těsto rovnoměrně rozprostřeme do kulaté koláčové formy nebo na menší plech vyložený pečicím papírem.
  4. Klademe na něj jablka, která jsme zbavili jádřinců a nakrájeli na čtvrtky.
  5. Každou z nich ještě podélně několikrát nakrojíme.
  6. Pečeme při 180-200 stupních 40-50 minut.
  7. Po upečení povrch potřeme směsí, kterou připravíme rozvařením 1 lžíce vody a 2 lžic meruňkové marmelády.
autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.