Jedu si pro medaili, řekl před mistrovstvím Evropy trenérovi třináctiletý cyklista Kryštof Bažant. A byla to pravda

14. červenec 2021

Ve třinácti letech většinou teprve nabírá sportovní kariéra na obrátkách. U cyklisty Sokola Plavy Kryštofa Bažanta to ale neplatí. Už totiž sbírá jeden úspěch za druhým. V žákovské kategorii je úřadujícím mistrem České republiky v cyklokrosu. Teď se vrátil z evropského šampionátu horských kol a domů přivezl zlatou medaili a trikot, který mu bude jeho úspěch připomínat. Vyzpovídal ho, a spolu s ním i trenéra Michala Bendu a tatínka Petra Bažanta Pavel Petr. 

„Poslouchá se to krásně a je to neuvěřitelné. Práce je obrovská, hlavně rodičů. Kryštof je svědomitý kluk, který plní plán a nemá prostě problém,“ říkal k úspěchu Kryštofa Bažanta jeho trenér Michal Benda. Přímo v Itálii nebyl.  O to větší nervy si při sledování na dálku prožil. Ani slzy prý nechyběly. 

Otec šampiona Petr Bažant, mistr Evropy v horských kolech Kryštof Bažant a jeho trenér Michal Benda

„Brečel jsem. Psal jsem to i jemu, že kvůli němu brečím. Nechápal jsem to, když jsem viděl, že jede o minutu před nimi, a že je to opravdu tak, jak mi řekl, protože týden předtím jsme spolu trénovali a on říká: já si jedu pro medaili,“ doplnil trenér Benda.

Čtěte také

Sám Kryštof zažívá sezónu snů. Po triumfu na domácí scéně v cyklokrosovém šampionátu teď přišel zlatý úspěch na Evropě.

„Start nebyl jako obvykle ideální, byl jsem na osmé pozici, a potom jsem se postupně propracoval dopředu. Do techniky jsem už tedy najížděl první a první místo jsem už nepustil. Jelo asi osmdesát závodníků skoro ze všech zemí Evropy,“ popsal rozhodující závod jeho vítěz Kryštof Bažant.

K cyklistice ho přivedl tatínek. Kryštof studuje víceleté gymnázium a hraje třeba i na housle. Cyklistika je pro něj ale zatím vším. Pro mnohé to může být obrovská dřina. On to ve třinácti letech tak nevnímá.

Evropským triumfem hlavně sám sobě nasadil laťku hodně vysoko. Úspěchy se od něj budou očekávat. „Závazek je to velký, teď se budu hlavně soustředit na cyklokrosovou sezonu v kadetech, a taky na příští rok,“ slibuje Kryštof Bažant. 

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související