Jednotky intenzivní péče jsou v krajských nemocnicích zaplněny z 93 %

12. leden 2021 11:28

Nemocnice ve Zlínském kraji jsou na hraně kapacit. Pro pacienty s koronavirem je aktuálně volných několik desítek standardních lůžek s kyslíkem. Na odděleních intenzivní péči zbývají jen jednotky volných lůžek.

Nemocnicím ve Zlínském kraji začínají docházet volná lůžka. Jen za poslední víkend na covidových odděleních přibylo 22 hospitalizovaných pacientů. Zlínská nemocnice ve čtvrtek přitom otevřela již osmou covidovou stanici a na některých odděleních omezila ambulantní péči.

Zda by se mohl opakovat listopadový scénář, kdy byli pacienti převáženi do sousedních krajů a následně i do pražské nemocnice v Motole, jsme se proto ptali (12. 1. ráno) přímo v nemocnicích, konkrétně primáře anesteziologicko-resuscitačního oddělení zlínské nemocnice a krajského koordinátora intenzivní péče Tomáše Gabrhelíka.

"Jsme v těžké pozici, máme málo lůžek. Budeme žádat další kraje o převzetí našich pacientů. Jsme na 93 procentech kapacity," říká krajský koordinátor intenzivní péče ve Zlínském kraji Tomáš Gabrhelík. Pacienti s koronavirem se už také začali převážet do nemocnic mimo region. Zatím jde o 4 pacienty, kteří směřovali do nemocnic v Brně, Olomouci a Břeclavi.

K situaci se vyjádřil také mluvčí nemocnic Egon Havrlant a na plicním covidovém oddělení natáčela reportérka Veronika Žeravová.

Omezení neakutních operací

Neakutní plánovanou péči nemocnice ve Zlínském kraji opět zastavily v polovině prosince. Čekací lhůty operací se tak kvůli pandemii prodlužují. Na celou řadu plánovaných výkonů si tak lidé budou muset počkat aktuálně o několik měsíců déle. Nejčastěji nemocnice přesouvají výkony v ortopedii, úrazové chirurgii nebo v gynekologii.

 

autoři: Tereza Cedidlová , Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související