Javornické chodníčky

20. červenec 2022

Letní putování pohořím Javorníků s častými zastávkami na sladkou malinu u cesty a písničku z Vekých Karlovic a okolí.

Kostel Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích v podhůří Javorníků

Vzpomínkou na staré pastviny tu jsou vzácné jalovcové louky, na lukách či v lesích jsou velké mohyly z nastřádaných kamenů, které připomínají, že tu obyvatelé mívali svá skromná políčka.

Život v horách dokládají také staré chalupy, často solitérní. Jsou tu místa, která voní mateřídouškou a poskytují nádherné výhledy, místa, kde halekavá píseň zní, jak má. To jsou Javorníky na Valašsku.

Putování po javornických chodníčcích je výletem za letním kosením či zimní poutí po kapličkách. Slovo ze studia i z Javorníků s častou obyvatelkou místní starobylé chalupy Pavlou Kramolišovou protíná hudba z Velkých Karlovic a okolí v podání sboru Karlovjanky a souboru Jasénka.

Jedna z několika javornických horských kapliček

Některým nahrávkám vévodí hra a hlas Zdeňka Kapšara – vsetínského buditele folklorního hnutí, který ovlivnil repertoár a styl mnoha muzikantů, stál u zrodu souboru Jasénka, kde oživoval písničky sebrané přímo v terénu. Tak to bylo i v případě karlovského reperotáru, který získal při svém učitelském působení ve Velkých Karlovicích v javornickém podhůří.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.