Janské Lázně vymění parovod za horkovod. Město bude nejrozkopanější za posledních 50 let

14. únor 2019 10:47

Společnost ČEZ Teplárenská začne na jaře v Janských Lázních s výměnou parovodu za horkovod. Hlavním důvodem přechodu z páry na horkou vodu je snížení ztrát tepelné energie. Práce za více než sto milionů korun potrvají dva roky, týkat se budou i samotných odběratelů tepla, tedy obyvatel, turistů i návštěvníků lázní.

Státní lázně v Janských Lázních chystají modernizaci dětské léčebny Vesna za 40 milionů korun

Státní lázně v Janských Lázních chystají modernizaci

Modernizace dětské léčebny Vesna, navýšení ubytovací kapacity i nákup počítačem řízených hydromasážních van. To je v krátkosti souhrn novinek ve Státních léčebných lázních Janské Lázně.

„Tohle je výměníková stanice pro Janský Dvůr, jedna z nejstarších technicky vybavených výměníkových stanic," popisuje technické zázemí jedné z budov státních léčebných lázní Janské Lázně manažer technického úseku Petr Janovec. Dvě místnosti plné trubek a ventilů z konce 80. minulého století.

Celý prostor se během výměny za horkovod změní od základů.
„Na straně přívodu a rozvodu páry zmizí veškeré rozdělovače. Hluk, který je tu slyšet, tak samozřejmě zcela zmizí. Což přispěje i ke kvalitě ubytování nad vlastním prostorem."

Za modernizaci výměníkových stanic ve svých budovách zaplatí státní lázně zhruba 12 milionů korun. Nezbytné práce prý provoz v lázních omezí minimálně.
„Samozřejmě vlastní rekonstrukce budou představovat určitý zásah do chodu budov. My se to snažíme v maximální možné míře eliminovat použitím náhradních ohřívačů. Aby náš host v podstatě nic nepoznal."

Obměna technologií ve výměníkových stanicích se týká i dalších budov v Janských Lázních. Ať už soukromých a nebo v majetku města.

Výměník tepla v Janských Lázních. Město vymění parovod za horkovod

Podle starosty Jiřího Hradeckého z Volby pro město se problémům s tím spojeným nejde vyhnout.
„Město bude rozkopané. Takže jeho dostupnost bude omezená. To znamená, že autobusy budou muset jezdit jinudy, někteří vlastníci se nedostanou ke svému objektu."

Město totiž využije práce související s výměnou parovodu za horkovod k modernizaci veřejného osvětlení, kanalizace nebo přípojek vody.
„To město, si myslím, bude nejrozkopanější za padesát let."

Jezevčice Eida pomáhá při léčbě pacientů v lázních Janské Lázně. Klienti si ji zamilovali

Jezevčice Eida pomáhá při léčbě pacientů v lázních Janské Lázně

Ve státních lázních Janské Lázně pomáhá s léčbou některých pacientů jezevčice Eida. Jde o zhruba dvouletého nalezence, který má vřelý vztah k lidem a lázeňská psycholožka se toho rozhodla využít. Díky veselé a hravé fence se prý pacienti při sezeních uvolní mnohem víc než obvykle.

Samotnou výměnu parovodu financuje ČEZ Teplárenská. Jde o investici za zhruba 100 milionů korun.

Jak doplňuje mluvčí státního podniku Šárka Lapáčková Beránková, práce jsou naplánované na sedmnáct na sebe navazujících etap.
„Letos bude realizováno osm etap, příští rok zbylých devět. Rozdělení stavby má logickou posloupnost a jejím účelem je především maximálně zabezpečit dodávky tepla zákazníkům a to buď ze stávajícího parovodu, nebo už z nového horkovodu. V plánu je i umístění dvou záložních zdrojů tepla a to pro objekt Vesna a Výměníkovou stanici 89. Celková délka potrubních rozvodů je víc jak čtyři kilometry."

Plánovaná modernizace horkovodu a výměníkových stanic by měla začít na jaře, přesný termín záleží na počasí.

Spustit audio

Související