Jan Rokyta úspěšně pokračuje v rodinné muzikantské i rozhlasové tradici

11. duben 2019
Kontakt

Hostem večerního Kontaktu byl muzikant, rozhlasový redaktor a hudební režisér Jan Rokyta. Jeho otec, Jan Rokyta st., byl zakladatelem legendární ostravské CM Technik a také uznávaným folkloristou a hudebním redaktorem ostravského rozhlasu.

Na mezinárodní přehlídce rozhlasových folklórních nahrávek Grand Prix Svetotára Stračinu v Bratislavě získal Jan Rokyta před několika dny hned dvě ceny – za technicky nejlepší nahrávku a také za nejlepší live nahrávku. Jde o skladby Jánske a Letěl, letěl roj, které v hudební režii Jana Rokyty zpracoval mistr zvuku Aleš Huber.

Hudební redaktor Jan Rokyta a mistr zvuku Aleš Huber

Když se někdo narodí do rodiny, kde otec se jmenuje Jan Rokyta a je legendou v hudbě i v rozhlase, tak to má docela nalajnované. „Ano, trošičku jsem to měl nalajnované už od dětských let. Doma stál cimbál, hrálo se a poslouchalo. A pořád tam byl ten příklad. Musím k tomu dodat ale dost důležitou věc, že rodiče mě do muziky nikdy nenutili. Přišlo to samo. Ale to období toho příkladu bylo pro mne velmi důležité, zužitkoval jsem ho během studií na Slovensku a posléze během svého osmnáctiletého pobytu v Holandsku,“ říká v úvodu rozhovoru Jan Rokyta.

Janek Rokyta v rozhovoru vzpomíná na dětství, na společná léta s otcem v rozhlase. Řeč je ale hlavně o hudbě, rozhlase a víně. Poslechněte si.

autor: rip
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.