Jan Petránek: Už v 19 letech chtěl Stalin vládnout světu

17. červenec 2016

Život bez informací si nedokáže představit. Pokládá se za informačního pošťáka. Z hlavy ale recituje i básně. Jan Petránek se tentokrát rozhovořil i o poezii diktátorů a vlastních „mravních“ deliktech.

Když si poslechnete báseň 19letého Stalina, bude vám jasné, že tenhle diktátor chtěl už v mládí ovládnout svět. Jan Petránek vám ale zprostředkuje i báseň mlsného čínského vůdce Mao Ce-tunga věnovanou jeho osobnímu kuchaři.

Rozhlasová cenzura

Jan Petránek je stálicí na rozhlasových vlnách. I třeba tím, že se snažil vysílání kdysi zakázané BBC zprostředkovat ostatním. Za svého vlastního působení v rozhlase často bojoval s cenzurou.

„Když jsem napsal, že v Kyrgyzstánu se mi chlubil ministr zdravotnictví, že už 19 % porodnic má tekoucí vodu, v Praze se zhrozili, že je to jen 19 %. A tato informace se k posluchačům nedostala,“ vzpomíná.

Dvojka z mravů

Zůstal vnitřně svobodný a psal do samizdatu a překládal, i když do roku 1989 musel pracovat jako topič v kotelně. Kdo by řekl, že tento muž dostal kdysi dvojku z mravů? Prý za to, že byl během vyučování přistižen s půllitrem v ruce, když šel spolužákovi pro pivo.

V pořadu Stříbrný vítr prozradil moderátorce Jitce Novotné zajímavé informace také o svém soukromém životě a rodině. Poslechněte si ho ze záznamu.

autor: Filip Lukeš
Spustit audio