Jan Gajda jubilující

2. únor 2021

Životní jubileum Jana Gajdy mladšího, osobnosti strážnického Dolňácka, primáše a zpěváka strážnické cimbálové muziky Danaj, připomene Jan Káčer.

Jan Gajda mladší se narodil 29. ledna 1971 a již od malička byl veden k folkloru a lásce k lidové kultuře. Jeho otec, Jan Gajda starší, skvělý verbíř, byl sólový tanečník v souboru Danaj a zpěvákem v muzice Slávka Volavého. Jankova maminka byla – stejně jako její čtyři sestry – výborná zpěvačka, citlivá bytost a její životní láska se zrcadlila v jejích synech Janu a Martinovi.

Jan své muzikantské začátky započal v cimbálové muzice Lidové školy umění ve Strážnici pod vedením Jana Šafaříka a dále ve strážnické muzice Slávka Volavého, kde nasbíral spoustu muzikantských zkušeností.

Při studiích v Bystřici pod Hostýnem hrál v muzice Rusava. Byl posledním primášem Vojenského souboru písní a tanců Jánošík a několik let stál u primášského postu orchestru Vojenského uměleckého souboru Ondráš. Zde se potkal se svojí ženou Lenkou Gajdovou, rozenou Šrahůlkovou, toho času sólovou zpěvačkou a tanečnicí Ondráše, dnes zpěvačkou Cimbálové muziky Danaj.

autor: Jan Káčer
Spustit audio

Související