Jak zlepšit Magnesie Litery, které letos ovládli mužští autoři? Porota by mohla být jednočlenná

3. září 2020
Liberatura

Kratochvil, Murrer, Böhm, Huptych, Palán, Kadlec, Nagy, Rožek, Švihálek a dvakrát Čornej. To je seznam vítězů cen Magnesia Litera 2020. Že mezi nimi není žádná žena, to je nakonec asi největší překvapení nešťastně přenošeného ročníku nejznámějšího literárního ocenění v Česku.

„Já moc na náhody nevěřím. Myslím, že důvod, proč letos nezvítězila žádná žena, je v tom složení porot. Ženský prvek by měl být posílen. Už jsem navrhl Pavlu Mandysovi, protože já kvůli střetu zájmů nebudu moct být příští rok v porotě, aby místo mě dal ideálně porotkyni,“ říká Zbyněk Vlasák, který letos pomáhal vybrat vítěze v kategorii próza a jehož žena Klára Vlasáková (jistě si ji pamatujete z našeho vysílání) vydala román Praskliny, adepta na nominace Magnesií 2021.

Zbyněk Vlasák a Bára Votavová

„Na ženské psaní se pohlíží optikou, která není úplně spravedlivá. Když bych to měla říct úplně otevřeně, tak kniha Kolem Jakuba, nominovaná v kategorii próza, je kvalitativně porovnatelná se spoustou mainstreamovější literatury, a proto pro mě neplatí argument, že byl problém najít ženské autorky,“ myslí si Bára Votavová z podcastu Do slov. 

„Mně se docela líbí model, že by každý rok rozhodoval jeden porotce nebo porotkyně. Musel by si následně tu svou volbu nominací i toho vítěze obhájit. A dovedu si představit, že kdyby to byla výrazná kritická osobnost, kterých tady pár máme, že se jistě najde spousta dalších kritických osobností, které s ní půjdou do sporu. Vyvolá to nějakou diskuzi a to je vlastně to, co my chceme – aby se o těch knížkách ve veřejném prostoru mluvilo. Myslím si, že by to pomohlo, i když uznávám, že je to dost radikální návrh,“ říká Vlasák o své vizi jiného modelu cen Magnesia Litera. Naráží tak na problém nejen Liter, ale i mnoha dalších kulturních cen, jejichž hlasovací systémy navenek působí trochu nečitelně a často u nich dominuje konsenzus.

Které knihy z letošních Magnesií číst? A které jsme oplakali, protože se na ně ve výběru nominací nedostalo? Poslechněte si Liberaturu se Zbyňkem Vlasákem a Bárou Votavovou.

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.