Jak vzniká socha, se dozvíte na nádvoří plzeňského pivovaru

18. červen 2019 09:35

Objetí, Sisyfos nebo Divoký chmel. Tato díla vznikají pod širým nebem na nádvoří plzeňského pivovaru během sympózia sochařů ze střední umělecké školy Zámeček.

Na nádvoří plzeňského pivovaru můžete už několik dnů slyšet zvuk majzlíků a dlát. Mladí umělci z plzeňského Zámečku tu vytvářejí sedm soch na téma vztah člověka a přírody. Můžete se tak na vlastní oči přesvědčit, jak z pískovcového kvádru vzniká umělecké dílo. Pomocí internetové ankety, nebo přímo na místě pak můžete vybrat to nejzdařilejší dílo. 

Před několika dny stály před mladými umělci jen hrubé pískovcové kostky dovezené z východních Čech. Třeba Aneta Frouzová z prvního ročníku se pak pustila do své vůbec první sochy v životě. „Zobrazuje tři tváře ženy v různých fázích života,“ popsala svou sochu s tím, že v prvním ročníku školy se učí hlavně technologie, a tak je ráda, že má u sebe někoho zkušenějšího, totiž třeťačku Mirku. „Je to zajímavý nápad, jsem ráda, že jsme spolu v týmu,“ uznala. Podle ní lidé moc nevědí, jak socha vzniká, a tak často přicházejí, aby se děvčatům dívali pod ruce.

Podle uměleckého vedoucího školy Jaroslava Šindeláře si mladí umělci během sympozia sáhnou na dno. Ve třicetistupňovém vedru sekají do kamene i křehké šestnáctileté dívenky. „Téma, které jsme zadali, bylo docela těžké: vztah člověka a přírody. A poradili si s tím výborně,“ pochvaloval si.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio