Jak vzniká nová modlitební kniha, jakým výzvám čelí Židé v Evropě a hudba z časů totality

5. prosinec 2021

Jak se modlit židovsky, i když neumíte hebrejsky? Co si myslí evropští Židé? A kdo vám zazpívá o sedmi smrtelných hříších?

Komunita Bejt Simcha chystá nový sidur

Českým Židům možná jedna věc chyběla, ale to se asi brzy změní. Jiří Blažek, Ivan Kohout a David Reitschläger chystají novou modlitební knihu, která bude obsahovat nejen hebrejskou a českou verzi modliteb, ale také přepis výslovnosti. Ke spolupráci autoři navíc chtějí přizvat celou Federaci židovských obcí, aby vznikl sidur pro všechny. O chystané publikaci si povídala Anna Jurečková s judaistou a synagogálním kantorem Ivanem Kohoutem a koordinátorem projektu Michalem Spevákem.

Proč je potřeba nový sidur právě nyní? V čem bude jiný? A kdy by měl být hotový? To vše si poslechněte v prvním příspěvku nejnovějšího Šalomu.

Jak se cítí evropští Židé

Znáte tu, jak se pan Kohn chce vystěhovat někam, kde by se cítil bezpečně? Nechá si v cestovní kanceláři přinést katalogy, mapy, pak atlas, nakonec globus. Ten pečlivě studuje, zvedne hlavu, a zeptá se: „Jinej globus by neměli?“

Tato anekdota je už sice stará, ale vystihuje pocity mnohých Židů i dnes. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu mezi evropskými Židy. Informace o něm přináší Leo Pavlát.

S čím se dnes v Evropě Židé nejvíce potýkají? Jak podle nich ovlivnila židovský život pandemie koronaviru? A jaký mají vztah k Izraeli? I to uslyšíte v prvním prosincovém Šalomu.

Weill a Schönberg ve Státní opeře

Dělila je jedna generace, ale oba byli významní židovští skladatelé a nakonec je postihl stejný osud – museli prchat z Evropy do Ameriky. Řeč je o Kurtovi Weillovi a Arnoldu Schönbergovi. Jejich dílo nyní vrátila na jeviště pražská Státní opera, když uvedla v premiéře Weilových Sedm smrtelných hříchů a Schönbergovo Očekávání. S režisérkou těchto dvou proslulých jednoaktovek světové moderny Barborou Horákovou Joly po premiéře natáčela Terezie Jirásková.

Jaké pocity premiéru provázely? A čem si jsou tato dvě díla podobná?

Poslechněte si celý pořad Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání
Spustit audio