Jak „ulovit“ k mikrofonu hokejové hvězdy dobře ví reportér a bývalý „štiplístek“ Pavel Petr

3. červen 2019

Na cestách nejen po celém světě, ale také u nás - tentokrát se “sporťákem” Pavlem Petrem. Ale zajímavosti se dozvíte nejen o tom, jaké to je “lovit” v Kanadě k mikrofonu hokejové hvězdy nebo jaké nástrahy mohou číhat na sportovního komentátora z rozhlasu, když má popsat krasobruslařské figury a skoky na evropském šampionátu v Estonsku.

Na své si podle mého přijdou i posluchači sportem tolik neokouzlení - proč, to naznačím informací, že Pavel Petr je schopen se za hokejem do Ruska vypravit i vlakem.

Jednou z jeho profesí před érou sportovního reportéra totiž byla práce “štiplístka”, což je výraz, kterým ho počastovala jeho žena Jana. Rovněž “rozhlasačka”, jejíž hlas znáte ze zpravodajských relací Radiožurnálu, tak svérázně pojmenovala profesi průvodčího ve vlaku.

Pavel Petr za zády s parní lokomotivou, úzkokolejka z německé Žitavy do Oybínu

A odtud tedy ona vášeň sportovního reportéra Pavla Petra k “mašinkám” a k cestování na železnici.

Mým hostem byl zkušený komentátor, který nám zprostředkovával mimo jiné už čtyřikrát světová mistrovství v hokeji, Olympiádu v Soči i dvě paralympiády - tedy olympiády zdravotně postižených sportovců.

Pavel Petr a reprezentační hokejový obránce Jakub Nakládal

Jak složité je cestovat s handicapovanými reprezentanty a jak jsou mezi veřejností přijímané charitativní akce, které Pavel Petr také pořádá?

Mimochodem - v kavárně byly k vidění i originální dresy s podpisy sportovních osobností - dárky do charitativní dražby. I to bylo téma pondělního “Na cestách”.

Je rozdíl komentovat ze zahraničí a z domova?

Jak se v cizině prožívají úspěchy našich sportovců - třeba zlatý medailový závod Martiny Sáblíkové na rychlobruslařském olympijském oválu v Soči a co si s sebou balí sportovní reportér na cesty, aby udržel v kondici svůj hlas?

Zimní stadion Jaroslavl - Rusko

Podobné i další otázky jsme měl pro Pavla Petra připravené. Tak jako už tradiční drobnosti ve svém cestovatelském kufříku, kterými jsme se snažil i tohoto hosta ve vysílání z rozhlasové kavárny District 5 v budově Českého rozhlasu Hradec Králové v Havlíčkově ulici a na vlnách ČRo Hradec i Pardubice v pondělí 3.června po 18. hodině maličko překvapit. Ale hlavně provokovat k zajímavé odpovědi.

Tak si nás poslechněte! Váš Petr Voldán!

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související