Jak skladovat čaj, aby nám stále chutnal

7. listopad 2016
Zlatá rada

Kvalitu čaje snižuje několik aspektů. Především kyslík. Tedy nenechávejte čaj na vzduchu. Nejlepší je dát čaj do matné skleněné nádoby. Pak čaj vydrží dlouho. Také světlo totiž zhoršuje kvalitu čaje. Důležitá je také teplota skladování. Čerstvost čaje prodloužíte podchlazením. Můžete jej proto umístit ve sklenici klidně do lednice. Téma pro čajového odborníka Milana Zablku z Čajovny U Poutníka a redaktorku Zdenu Kabourkovou.

Jak správně pečovat o řezané květiny
Důležité je seříznout stopky hned jak přinesete kytku domů. Dobré je přidat do vody výživu pro řezané rostliny. Lepší je také odstátá voda, než přímo z vodovodu. Květinářky Magdaleny Kapičkové se ptal moderátor František Mifek.


Jak udržovat umělé květiny jako nové
Pokud dáváte přednost umělým květinám z hedvábí nebo nylonu, snadno je vyčistíte. Vložte je do papírového sáčku, přidejte sůl a několikrát zatřepte. Květiny po vyndání budou jako nové. Za radu děkuje paní Sylvě z Rokytnice v Orlických horách.

Jak omezit pálení očí při krájení čerstvé cibule
Když krájíte cibuli - hlavně nyní čerstvou - aby vás nepálilo v očích, tak se před krájením napijte studené vody. Tu ale nepolykejte, nechte ji po dobu krájení v ústech. Až pak ji spolkněte. Radu nám poslala posluchačka Z. Kornasová z Lomnice nad Popelkou.

Jak vrátit stříbru jeho původní lesk
Vezmete umělohmotnou nádobu, dáte do ní několik širších proužků alobalu a na ně položíte stříbrné šperky nebo příbory. Zalejete je vroucí vodou a přidáte 3 lžíce jedlé sody. Po 10 minutách předměty vyndáte a vyleštíte. Jsou pak opravdu nádherné. Radu od Renaty Hibnerové vám nabízí Eva Boudová.

Tip na jednoduché chlazení v termotašce
Místo drahých namrazovacích destiček používám do termotašky malé plastové lahvičky od vody nebo minerálky. Naplním je do dvou třetin kohoutkovou vodou a nechám zamrazit na mrazáku. Dám je pak do termotašky do auta, při dlouhé cestě třeba po delší době rozmrznou, ale máte navíc k dispozici chlazený nápoj. Dobrý tip od posluchačky Věry z Rychnova nad Kněžnou.

Správné zásady při výběru vody k pití
Určitě používejte vodu balenou. A preferujte nákup takové vody v kamenném obchodě. Tam je předpoklad, že neleží někde na slunci. Zkontrolujte si také, zda uzávěr je originálně uzavřen. MUDr. Moniky Todtové se ptala Romana Pacáková.

Jak odpudit dotěrné mravence
Sůl má v domácnosti nepřeberné množství uplatnění. Sůl můžete použít i proti mravencům. Nasypaná na místa kudy mravenci procházejí, je zaručeně odpudí. Radu nám poslal pan Stanislav ze Žďárek.

Čeho se vyvarovat při malování pokojů
Pokud je starý barák, tak by se měla původní malba oškrabat a napenetrovat. Nové barvy jsou úplně jiné konzistence. Pak se musí nanést nejdříve první nátěr štětkou a teprve potom se může použít váleček. Jinak se začne malba loupat. Jiřího Vyskočila se ptal František Mifek.

Jak si jednoduše obalit květák na smažení
Poradíme vám tzv. "hrkavou" metodu. Je velice snadná a v porovnání s klasickým obalováním mnohem rychlejší. Potřebujete jen jeden mikrotenový sáček. Dáte do něj hladkou mouku a vkládáte postupně po několika kouscích lehce předvařené růžičky květáku (nebo jiné zeleniny, hub apod.). Sáček na konci pevně uchopte a zahrkáte s ním, čímž se v mžiku naprosto dokonale obalí všechny kousky. Takto postupně obalíte vše v mouce. Vysypete mouku a dáte do stejného pytlíku strouhanku. Do ní opět postupně vkládáte kousky květáku namočené v rozšlehaném vajíčku. Na to tradičně použijte misku, v sáčku se to nedaří. A opět s několika kousky zahrkáte ve strouhance a je hotovo! Dokonalé obalení celého květáku je hotovo během chvilky. Rada od Ivany Marečkové z Hradce Králové.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.