Jak si vypěstovat mango, nátěrové barvy do koupelny a kuchyně, ještěři scinkové

9. březen 2013

Pokud vám chutná mango, nemusíte ho kupovat v obchodě, můžete si ho pěstovat i doma. Scinkové jsou zajímavě zbarvení ještěři, kteří rádi šplhají. Najdeme je nejen v ZOO, ale i v péči českých teraristů.

Jak si doma vypěstovat mango
Také jste se o Vánocích namlsali exotického ovoce, ale vaší peněžence se pokračování takovéhoto mlsání moc nelíbí? Jestliže vám zachutnalo mango, nemusíte si ho kupovat draze v obchodě, můžete ho pěstovat u sebe doma. Důležité informace k pěstování v domácím prostředí a dobré rady pro vás zjišťovala Markéta Vejvodová u Josefa Matějky ze společnosti pawpaw.cz.

Mango

Zajímavosti ze sbírky náprstků Mirky Záhorové
Už pár let sbírá Mirka Záhorová náprstky. V její sbírce bychom našli exempláře z porcelánu, kovu, ale i ze dřeva. Náprstky jí zároveň připomínají různé země a města, která navštívila. O zajímavostech ze sbírky si s Mirkou Záhorovou povídal Jan Zítka.

Náprstky

Speciální nátěrové barvy do koupelny a kuchyně
Rozhodli jste se přes zimu renovovat váš byt a zbývá už pouze pořádně vymalovat? Stěny v obýváku jsou sice nejvíce vidět, ale rozhodně vám tu při běžném používání bude stačit běžná kvalita barvy. Jiné to je v koupelně či kuchyni. Pokud tu nemáte obklad, kvalita a odolnost barvy je rozhodující. O tom, jaké barvy si vybrat a s jakými vlastnostmi, mluvila Markéta Vejvodová s Patrikem Skálou ze společnosti Akzo Nobel.

Natírání

Ještěři scinkové
Scinkové jsou pozoruhodní plazi. Vypadají jako silnější ještěrky a rádi šplhají. Jejich život v přírodě i v péči teraristů vám přiblížil kurátor oddělení plazů pražské ZOO Petr Velenský. Ptal se ho Jan Zítka.

Scinkové rodu Lerista
0:00
/
0:00

A co vás čeká v příštím díle?
V příštím díle se dozvíte, že pokud nám první jarní mrazíky nedovolují vysazovat naší oblíbenou zeleninu, pomoci mohou skleníky. Vše o sklenících se příště dozvíte od kolegyně Markéty Vejvodové. Věra Čížková doslova propadla sběratelství. Sbírá dětské kočárky a také panenky. Na jednu výstavu vás zavede Jan Zítka už příště. Chovatelskou rubriku za týden věnujeme křečkům. Dozvíme se praktické informace o křečcích a řeč bude i o jednom vzácném hlodavci z pražské ZOO.

Dobrá rada na závěr: Chlebem na střepy
V kuchyni se občas něco skleněného rozbije a zamést střepy většinou nestačí. Abyste se nevystavovali nebezpečí, že se o nějaký zatoulaný střípek zraníte, použijte chlebovou střídku. Vyrobte z ní kouli a tu pak válejte po podlaze. Veškeré střepy i ty mikroskopické se na ni přichytí.

autor: Eduard Hrubeš
Spustit audio