Jak si poradit s množstvím prostřených příborů. Radí Eva Filipová

Pokud přijdeme k prostřenému stolu, kde je více příborů u jednoho talíře, začínáme si ho brát z vnější strany.

Pravou rukou si z pravé strany talíře bereme postupně příbory zprava doleva tak, jak přicházejí chody na stůl. Předkrmový příbor je většinou menší než ten na hlavní chod. Příboru na hlavní chod říkáme masový příbor.

Pokud některé z jídel vynecháme, musíme vynechat i k tomu připravený příbor. Většinou ale obsluha nepoužitý příbor odebere, takže si s tím nemusíme dělat starosti.

Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Společenská nápověda. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku.

Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.

Eva Filipová