Jak oddálit nástup artrózy? Pečujte aktivně o své tělo

11. duben 2017

Artróza je degenerativní onemocnění kostí a kloubů. Vyznačuje se omezenou pohyblivostí, ztuhlostí a velkou bolestivostí. O moderních metodách léčby jsme v rozhlasové Radioporadně mluvili s ortopedem Milošem Barnou.

Artróza není problém stáří. Naše klouby jsou opotřebované mnohem dříve. Už v pětatřiceti čtyřiceti letech se objevují první potíže s chrupavkami. To je ten moment, kdybychom měli začít myslet na to, aby naše klouby nedosloužily předčasně. S věkem se snižuje pružnost a ohebnost naší páteře, stárnou nám cévy a orgány. „Jděte na preventivní vyšetření jako rentgen nebo ultrazvuk už v momentě, kdy se objeví první příznaky nemoci,“ doporučuje Miloš Barna.

Stupně artrózy

  1. v kloubu mohou být přítomny počínající drobné kostní výrůstky neboli osteofyty, kloubní štěrbina je lehce zúžená

  2. povrch chrupavky v kolenním kloubu začíná být opotřebovaný, osteofyty narůstají. Obtíže jsou obvykle mírné a mohou zahrnovat občasnou bolest a ranní ztuhlost kloubu.

  3. chrupavka se dále opotřebovává a ubývá, kloubní tekutina může ztrácet svou promazávací a tlumicí schopnost. Tvoří se kostní výrůstky a ostruhy na okrajích kostí, kloubní plochy jsou nerovné, vznikají typické kloubní deformity. Obtíže jsou výraznější a pohyb může být bolestivější, zejména při zátěži.

  4. kloubní chrupavka může zcela vymizet, což vede ke vzájemnému tření kostí. Bolest může být trvalejší a silnější, což podstatně omezuje schopnosti vykonávat běžné denní činnosti. Časté je výrazné omezení pohybu.

Čtěte také

Praxe je většinou taková, že vás obvodní lékař pošle na vyšetření na ortopedii do nemocnice. Tam několik hodin čekáte a lékař má na vás pár minut. Pokud je odhalena artróza, většinou se nasazují kortikoidy a prášky na bolest. S takovým postupem ale Miloš Barna nesouhlasí. „Maximálně vás pošle na rehabilitaci a pozve vás za měsíc na kontrolu,“ uvádí zkušený ortoped.

Na své klinice se snaží udělat si především na pacienta čas. Ptá se na podrobnou anamnézu, co sám pro sebe pacient udělal, protože právě aktivní přístup považuje za zásadní. Náš přístup k našemu tělu je přímo zodpovědný za to, jak vypadají naše chrupavky. Jaké metody tedy náš host doporučuje? „Uvolnění svalů, lymfodrenáže a další procedury, které pomáhají lepší výživě kloubu,“ říká Miloš Barna. Nelíbí se mu ani užívání kortikoidů. Je to totiž látka, která sice zastaví zánět, ale stopne i hojení. Místo toho aplikuje krevní plazmu a kolagenové injekce.

Čtěte také

Když už se artróza dostane do pokročilého stadia, přichází operace. Jak se na úspěšný zákrok připravit? Proč je důležitá následná kvalitní rehabilitace? Poslechněte si záznam pořadu.

autor: PRO
Spustit audio