Jak na to: Léto bez bolavých a smrdutých nohou

23. červen 2016

Otlačené nárty i paty, otlučené plosky nohou, bolesti zad a kloubů. A hlavně nepříjemný zápach. Tím vším nás mohou otrápit nevhodně zvolené letní boty.

Podle čeho vybírat boty pro horké letní počasí? Musí ženy opravdu zavrhnout krásné, ale nezdravé sandálky? Vzdát se gumových žabek. Dobrá zpráva zní, že ne tak docela. V poradně Apetýtu tyto letní lapálie pomáhala řešit Vlasta Mayerová z obuvnické asociace.

„Při výběru bot je hlavní si uvědomit, jak dlouhou dobu v nich strávíme a po jakém povrchu v nich budeme chodit. Lze mít i levné sandálky, které ale budeme nosit jen krátkodobě,“ vysvětlila odbornice.

Pokud ale vybíráme boty pro celodenní chození po tvrdé městské dlažbě, klíčovým slovem by pro nás měl být materiál. Nejvhodnější jsou materiály přírodní, tedy kůže a prodyšné textilní materiály, které se dobře přizpůsobí tvaru nohy.

„Syntetické materiály jsou podle mého názoru zcela nevhodné. Mnohdy i nazouváky, které vypadají velmi pěkně, ale mají stélku a pásky ze syntetických materiálů, způsobí při delší chůzi nepohodlí, pálení chodidla i nártu,“ varovala Mayerová.

Stejně tak je třeba brát ohled na původní účel obuvi. Populární žabky odborníci rozhodně nedoporučují na celodenní nošení, protože namáhají svaly na plosce nohy. To může být krátkodobě prospěšné, ale po celém dni v těchto botách budete mít nejspíš pocit, že vám chodidla „upadnou“. Na vině je i tenká podešev, která netlumí otřesy na tvrdém městském povrchu.

Populární děrované pantofle z měkčeného plastu

„Tyto boty, podobně jako populární děrované pantofle z měkčeného plastu, jsou původně určeny pro chůzi na pláži. Pokud tedy nechodíte celý den po písečné pláži, raději se jim pro tento účel vyhněte,“ dodala Vlasta Mayerová.

Boj proti smrdutým teniskám

Samostatnou kapitolou jsou pak sportovní boty a jejich varianty pro denní nošení. U těch bývá hlavním problémem nepříjemný zápach. A to bez ohledu na to, zda je používáme na sport nebo v nich chodíme do práce.

Boty, obuv

„Zejména v létě je třeba vybírat sportovní boty vyrobené z lehkých materiálů, aby noha větrala. Většina těchto bot má vyjímatelnou stélku a ideálním řešením proti zápachu je jednou za týden ji vyprat. A samozřejmostí je také osobní hygiena a pravidelné mytí nohou,“ zdůraznila Mayerová.

Nohy se totiž potí stále, bez ohledu na počasí nebo fyzickou aktivitu. Spreje do obuvi příliš velkým spojencem v boji proti pachu nejsou. Zápach pouze překrývají, ale neodstraňují jeho příčinu. V tomto ohledu mohou být prospěšnější antiperspiranty aplikované přímo na chodidla.

autor: ska
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.