Jak je to s dozráváním ovoce? Zelený meloun už nedozraje

Hodně lidí se teď pídí po tom, jak vybrat dobrý meloun. Chybu neuděláte, když si ho dáte tam, kde vyrostl a dozrál. Když totiž do České republiky přijde zelený meloun, tak nemůžeme očekávat, že dozraje.

Pokud srovnáte meloun, který ochutnáte třeba ve Španělsku, kde se melouny ve velkém pěstují, s melounem, který koupíte v samoobsluze u nás, zjistíte, že chuť je naprosto rozdílná.

V dnešní době je moderní dozrávání plynováním. Ovoce zraje v umělých „zrálnách“, a ať chceme nebo ne, tak toto dozrávání je poznat. Pokud si koupíte třeba tvrdé mango, tak ho určitě nedávejte do lednice, ale nechte ho na teplém a suchém místě několik dnů dozrát. Není to sice úplně, jako když dozraje na stromě, ale pořád je to lepší než to umělé dozrávání.

autor: Pavel Pospíšil