Jak dokonale srolovat roládu, aby držela? Poradí cukrářka Mirka van Gils Slavíková

Rozhodně neplatí, že byste museli roládu ihned po upečení ještě za tepla srolovat, aby následně držela tvar. Není to nutné!

Stačí, když piškotovou roládu pečeme při teplotě 230 °C asi 5 – 7 minut. Poté vytáhneme krásně měkkou roládu, kterou necháme vychladnout. Sundáme z ní papír, potřeme krémem nebo džemem a srolujeme.

Aby byla na řezu i pěkně kruhová, musíme stranu piškotu, kterou máme před sebou, odkrojit, aby byla zarovnaná. Roláda leží na papíru a my začneme rolovat, od začátku musíme roládu pevně utahovat.

Když mám roládu srolovanou, tak si ji umístíme na čistý papír a posadíme doprostřed. Z jedné strany přehneme papír přes roládu a vezmeme si pravítko. Do místa, kde se papír ohne pod roládu, nasadíme pravítko a přidržíme jím ohnutý papír na ploše. Spodní papír, který leží na ploše, přidržíme a pravítko přitáhneme pod roládu. Tím stáhneme papír zakrývající roládu a tím ji dokonale stáhneme.

Jestli nám díky tomu na straně vyteče trochu krému nebo džemu, nevadí, získali jsme pěknou, na řezu kruhovou, roládu.

Takto zabalenou roládu zajistíme například lepicí páskou, zabalíme do utěrky a dáme vychladit do lednice.

Mirka van Gils Slavíková

Je jednou z našich nejznámějších cukrářek. Profesionální dráhu začala v Praze v roce 1984. Pracovala v restauraci Moskva a v hotelu Alcron v Praze. Toužila ale poznat a naučit se více, než naše země nabízela, a tak o pět let později s manželem a dcerou Hankou emigrovala do Jihoafrické republiky. Zde vedla cukrárnu, stejně jako později ve Spojených státech amerických. Láska k cukrařině ji zavedla i do Francie, Švýcarska i Nizozemí.

Za velký úspěch považuje své vítězství ve Velké ceně Paříže. Tehdy zvítězila v ryze francouzské disciplíně – v přípravě svatebního dortu Croquembouche. Nejcennější medailí je ta zlatá z Basileje z roku 2013. Získala ji za barokní karamelovou panenku, kterou vytvářela, aby splnila poslední přání své maminky. Upekla dezert pro japonského premiéra, ale také dort pro Jamese Bonda, herce Daniela Craiga nebo karamelového slavíka pro Karla Gotta. Splnil se jí i sen – být porotkyní v české verzi britské soutěže Peče celá země.

Říká: „Cukrařina je můj svět i můj život. Je to moje láska, vášeň i nejvěrnější životní partner.“

Mirka van Gils Slavíková