Jak bude vypadat letní provoz nemocnic v Libereckém kraji?

13. červenec 2021 10:22

Nemocnice přes léto zpravidla omezují kvůli dovoleným odkladnou péči. Letos to ale kvůli covidu bude v některých zdravotnických zařízeních v kraji jinak.

V Krajské nemocnici v Liberci, která je největší v regionu, přes prázdniny žádná omezení neplánují. A to především kvůli pozastavení plánovaných operací během pandemie. Operační sály zůstanou plně otevřené v i dalších nemocnicích, které pod tu libereckou spadají, tedy ve Frýdlantu a Turnově.

„Budeme dělat i plánované operace, určitě se vyplatí být v kontaktu, aby se pacienti dozvěděli, jak na tom ten jejich termín je. My ale skutečně během léta nebudeme naši výkonnost utlumovat,“ potvrdil mluvčí krajské nemocnice Václav Řičář.

Jak to bude v dalších nemocnicích v kraji?

V České Lípě bylo doteď uzavřené oddělení ARO, takže ani tam podle ředitele českolipské nemocnice Pavla Marka s žádným větším útlumem nepočítají. A podobné to bude i na opačném konci kraje, v nemocnici v Jilemnici. Podle jejího ředitele Jiřího Kalenského tam budou ještě vykrývat provoz za okolní nemocnice, třeba ze sousedního Vrchlabí.

S částečným omezením počítají v Nemocnici Jablonec, kde budou přes celé prázdniny uzavřené ambulance interny. Během léta tam totiž plánují celkovou rekonstrukci. Mluvčí nemocnice Jana Válková proto upozorňuje pacienty, aby si pokud možno všechna potřebná vyšetření předem domlouvali telefonicky. A zřejmě největší útlum plánuje nemocnice v Tanvaldu.

Útlum v tanvaldské nemocnici

Tam od příštího pátku, tedy od 23. července, nebude v na tři týdny v provozu chirurgická ambulance a také oddělení gastroenterologie. Kvůli čerpání dovolené zůstanou obě oddělení uzavřená až do 13. srpna. A v jednotlivých dnech nebudou fungovat ani některé ambulance. Například 28. července bude zavřená urologická ambulance a o den později ambulance kožní.

Spustit audio

Související