Jablečný krambl s ořechovou strouhankou. Šťavnatý koláč upekla Jindřiška Landová

Až se vám na zahradě urodí spousta jablek, zkuste si upéct rychlý a šťavnatý dezert, se kterým se do soutěže Pochoutkový rok přihlásila Jindřiška Landová z Poděšína na Vysočině. Jablečný krambl s ořechovou strouhankou se navíc obejde bez mouky.

Jablečný krambl

1 kg jablek (nejlépe šťavnatých, ale můžete přidat i jedno nebo dvě kyselá)
50 ml vody
100 g cukru krystal
50 g rozinek
5 cl tuzemáku
1 lžička mleté skořice
máslo na vymazání formy

Ořechová strouhanka

100 g másla
100 g strouhanky
50 g mletých vlašských oříšků
1 lžička cukru krystal

Postup:

Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na větší kostky (podobné jako kostky cukru). Pokud chceme udělat dezert v dospělejší variantě, namočíme rozinky do rumu.

V kastrolu si ze 100 g cukru připravíme zlatavý karamel. Cukr nasypeme nasucho na dno rozehřátého kastrolu a chvíli ho necháme zahřívat. Začne se rozpouštět. Mícháme, aby se nespálil. Cukr ztekutí a začne rychle zlátnout. Proces hnědnutí zastavíme přidáním asi 50 ml vody.

Přidáme nakrájená jablka a podusíme. Část jablek by měla být rozvařená a část zůstat měkká. Nakonec přidáme skořici, rozinky a promícháme.

Připravenou směs dáme do formy vymazané máslem a zasypeme centimetrovou vrstvou drobenky (v kastrolu si rozpustíme máslo a přidáme smíchanou strouhanku s vlašskými ořechy a cukrem).

Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 35 minut. Podávat můžeme s kysanou smetanou nebo zmrzlinou.

Jindřiška Landová

Recept se u nich doma dělával už od dětství, ale před léty ho vylepšila ořechovou strouhankou. Nápad si kdysi vyluštila v jedné křížovce. Krambl se pekl na starém kachlovém sporáku, kterým si Landovi topí i v přilehlých pokojích. Na tým Pochoutkového roku navíc čekaly kuřecí rarášky spolu s prezidentskou bábovkou, na kterou paní Landová prozradila bonusový recept:

Prezidentská bábovka

6 vajec
300 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
1 prášek do pečiva
250 g másla
100 g mletých vlašských ořechů
1 kelímek smetany ke šlehání (33% tuku)
20 g kvalitní čokolády

Vejce si rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky utřeme s cukrem a máslem do pěny. Přilijeme do ní smetanu, přisypeme mouku s cukrem a práškem do pečiva. Nakonec vmícháme ořechy a kousky čokolády. Nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme při 180 stupních asi 60 minut.