„Já měl tvrdej život, ale skvělej.“ Poslední rozhovor s Lubomírem Kostelkou na Dvojce

29. listopad 2018

Ve věku 91 zemřel včera herec Lubomír Kostelka, známý z TV i pro své kamarádství s Vladimírem Menšíkem. Na Dvojce jste ho mohli slyšet naposledy příznačně na apríla 1. dubna 2017 v pořadu Tobogan v pyžamu. Moderátor Aleš Cibulka se tehdy vydal za hercem domů.

Pořad Tobogan v pyžamu s Lubomírem Kostelkou se natáčel těsně po jeho 90. narozeninách. Narodil se 31. března 1927. „Já myslím, že to může být renonc. Že jsem možná ještě starší,“ vtipkoval loni ještě v plné síle.

„Já měl tvrdej život, ale skvělej,“ chechtal se. „Já su ocelovej. Já skutečně jsem ocelovej synek. Protože jsem zažil tolik vlád a prezidentů. Od tatíčka Masaryka až po toho dnešního,“ a okamžitě přidával vzpomínku na to, jak ho jako dítě TGM pohladil po tváři.

Žil jsem bohémskej život

Moderátor pořadu Aleš Cibulka tehdy za Kostelkou přijel do jeho domu v Kamberku, který herec stavěl spolu se svým bratrem. „Já jsem tu absolutně sám. Já umim vařit, prát, žehlit, umím uklízet, prostě všecko,“ pochvaloval si. Došlo i na vzpomínání na kolegu-kamaráda Vladimíra Menšíka.

„Všichni vědí, že jsem žil trošičku takovej bohémskej život. Protože jsem se seznámil s Ládínkem Menšíkem a k sobě jsme přilnuli. Bylo to jako manželství, ale manželky nás proklínaly. Šlo to rok za rokem, až Ládínek odešel a já zůstal v neuvěřitelných 90 letech,“ vzpomínal.

Všecko je all right

„Totiž moje rodina umřela opravdu jako mladá. Celá. Teďka můžu říkat: Kořínek máme. Lubin, podívejte se, to je vono. Pil, rád měl ženy,“ smál se. „Dneska mám tolik prášků ráno, že bych nepotřeboval snídani. Deset prášků ráno, dva v poledne a tři večer.“

„Se mnou je všecko all right. Sleduju politiku, ekonomii, historii... Prostě snažim se tak nějak život furt obohacovat, ale už neni co obohacovat,“ chechtal se znovu. A jaký měl recept na dlouhověkost? „S ničim si nedělat super starosti a nad sebou nelkat. Ani náhodou ne.“ Poslechněte si celý pořad, do kterého Lubomír Kostelka vybíral i hudbu.

autoři: Aleš Cibulka , rota
Spustit audio