Italský seminář otevřel ekonomickou stránku DAB+ i budoucnost FM vysílání

30. leden 2023

V sobotu 21. ledna pořádalo několik italských regionálních společností tematický seminář zaměřený na budoucnost a vývoj technologie DAB+. Digitální vysílání se jeví jako jasná alternativa k analogovému FM rádiu, nikoliv však jeho náhradník.

Skutečnou výzvou bude podle Gianluca Busiho, manažera inovací skupiny Elenos a generálního ředitel 22HBG, otázka, jak dát hodnotu digitálnímu vysílání DAB+, a jak ho ekonomicky využít. Pro místní rádia by tato distribuce neměla představovat dodatečné náklady. To je například problém i menších českých rádií, která na šíření v DAB+ nemají finance, které se následně ještě zvedají díky poplatkům autorským svazům.

Busi vidí podle portálu FM-world v DAB+ zelené, pozitivní světlo, které se spolu s dalšími digitálními aktivy rozhlasových stanic, jako jsou například webové stránky, aplikace, chytré reproduktory, změní tak, aby se přizpůsobilo způsobu využívání informací a obsahu pro nové generace. DAB+ by mělo být alternativou a nikoliv náhradou za analogové FM vysílání. DAB+ by měl být cenově dostupnou technologií pro všechny vysílatele na trhu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související