Infikované maso z Polska podle hygieniků problémy nezpůsobilo. Jedli ho na gymnáziu i v nemocnici v Kroměříži

Krajská hygienická stanice ve Zlíně zatím neeviduje případ salmonely, kterou by v tomto týdnu způsobilo infikované hovězí maso z Polska.

Maso se dostalo do sedmi provozoven, například do kroměřížské nemocnice, nebo tamního Arcibiskupského gymnázia. Většinou ho dostatečně tepelně zpracovali, někteří odběratelé ho ani nepoužili.

Hygienici uskutečňují zdravotní dozor, včetně kontroly stažení závadného masa z provozoven, upřesnila krajská epidemioložka Jana Hošková.

Více než 64,5 kilogramu masa zkonzumovali v Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. "Všechno maso se v úterý upravovalo v konvektomatu při teplotě 200 až 250 stupňů, a to 2,5 hodiny. Jen v tuto chvíli máme na internátu 300 z našich 500 studentů a nikomu nic není," řekl ředitel školy Jan Košárek.

Necelých 17 kilogramů masa se snědlo také v Kroměřížské nemocnici, další více než čtyři kilogramy zařízení vrátí dodavateli. Maso do nemocnice přišlo v pondělí, další den se z něj připravovaly středeční obědy.

"Prošlo pomalým nočním vařením v konvektomatech při teplotě 75 stupňů Celsia, které bylo vystaveno více než 15 hodin. Poté bylo ještě upravováno asi 45 minut v páře při teplotě 100 stupňů Celsia a nad 80 stupňů Celsia ještě dohříváno před samotným výdejem," řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Zhruba 4,5 kilogramu masa snědli v Základní a mateřské škole v Sehradicích na Zlínsku a přes 4,7 kilogramu v restauraci Lípa v Hulíně na Kroměřížsku.

Další desítky kilogramů nezpracovaného, nebo pouze částečně zpracovaného masa, vrátí do MP Krásno další odběratelé ve Zlínském kraji. Jsou jimi Základní škola a mateřská škola v Ořechově na Uherskohradišťsku, pivovar Vraník z Trnavy na Zlínsku a společnost Krajan Czech ze Zborovic na Kroměřížsku.

autor: pes
Spustit audio

Související