I v době covidové lze pokořit Mount Everest. Plánuje to Tomáš Štverák ze Zubří

2. listopad 2020

Vyběhnout 30krát za dva dny na Radhošť po náročné trase, dvojnásobně tak symbolicky překonat nejvyšší horu světa Mount Everest a navíc přispět na péči o nemocného chlapce. S takovou výzvou přišel běžec Tomáš Štverák ze Zubří na Vsetínsku.

Tento extrémní sportovní výkon spadá do kategorie tzv. everestingu, který zdolávají lidé po celém světě. Podobný výkon se zatím v České republice nikomu nepodařil.

23tiletý sportovec Tomáš Štverák startuje v pátek 6. listopadu v osm hodin večer v údolí Dolní Rozpité v Dolní Bečvě na Vsetínsku a doběhnout chce do nedělního podvečera. Pokud tuto výzvu zvládne, dosáhne mety 18 tisíc výškových metrů, což je dvojnásobná výška Mount Everestu. Sám Tomáš připouští, že jde o velkou výzvu, když říká: „Podle oficiálních stránek everestingu dali Everest dvakrát jen 4 lidi na světě.“

Tento sportovní výkon bude mít ještě další rozměr. Za každý překonaný výškový metr daruje Tomáš těžce nemocnému chlapci Jakubovi Guryčovi z Rožnova pod Radhoštěm jednu korunu. Celkem tak věnuje 18 tisíc korun s tím, že tuto částku dá i v případě, že by v daném čase pokořil menší trasu.

Proč vybíhá na dvoudenní výzvu zrovna večer, kdo bude u startu jeho plánovaného výkonu, jak můžete Tomáše podpořit nebo jestli i vy můžete pomoci nemocnému Jakubovi se dozvíte v rozhovoru s Tomášem Štverákem, který připravila naše reportérka Gabriela Hykl.

Podrobnosti odvážného plánu najdete také na facebookovém profilu Tomáše Štveráka.

 

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka