I technika může být krásná! Zora Střelcová zve do žamberského Muzea starých strojů a technologií

21. listopad 2022

Apetýt vás tentokrát přenese v čase do století páry. Průvodkyně Zora Střelcová v rozhovoru představí Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku.

„Nejsem úplný blázen do všech technických detailů, u muzea mě baví ten příběh. Takže když jde někdo na prohlídku se mnou, tak ji má plnou příběhů. Když jde naopak na prohlídku s někým z majitelů neziskovky, tak je těch technických detailů víc,“ říká Střelcová. V muzeu provádí dobrovolníci a lidé, kteří mají k místu vztah.

Čtěte také

Je tu k vidění 35 funkčních parních strojů, 50 historických automobilů a 80 stabilních motorů. „A pak je tam strašná kopa železa, kterému já říkám šrot, ale jsou to exponáty, které jsou umístěny v depozitáři,“ směje se průvodkyně.

„Vím, že to zní možná zvláštně, ale ty parní stroje jsou nádherné. Snažím se lidem ukázat, že ta technika může být krásná. Naši předkové, když to před 100 lety vyráběli, tak byli velmi zruční a my jsme si to sami vyzkoušeli. Před 10 lety jsme stavěli parní lokomotivu a narazili na to, že některá dnešní řemesla, která oni tehdy ovládali, některé věci (jako třeba blok parního stroje), je dnes velmi obtížné vyrobit. Slévárny už na to nemají kapacity. Nejsou lidé, kteří by toto uměli. Takže i to je poselstvím našeho muzea – připomenout lidem umění a dovednosti našich předků.“

Co má společného Zora Střelcová s architektem Bohuslavem Fuchsem? Co všechno mohou návštěvníci v žamberském muzeu zažít a jak je baví dívat se pod ruce restaurátorům? Jak vypadá parní oračka? A jaký je příběh automobilu, který původně patřil majitelům textilní továrny v Brně? Poslechněte si Apetýt!

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související