I letos se můžete zapojit do projektu Ježíškova vnoučata a plnit seniorům jejich přání

18. listopad 2020

V polovině listopadu odstartoval už 4. ročník charitativního předvánočního projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Stačí jít na jeziskovavnoucata.cz a rezervovat si přání.

Charitativní projekt Českého rozhlasu, který letos pokračuje už čtvrtým rokem, dosud splnil na 52 tisíc přání osamělým seniorům. Letos ho poprvé realizuje Nadační fond Českého rozhlasu.

Letos se zatím zaregistrovalo 918 domovů a stále se mohou hlásit. Domovy, které chtějí do Ježíškových vnoučat zapojit své seniory, tak mohou učinit až do Vánoc.

Do pomyslné poštovní schránky Ježíškových vnoučat zatím dorazilo kolem pěti tisíc přání, jejich počet bude i nadále narůstat.

Nadělování v době koronaviru

Letošní ročník reaguje na aktuální zákaz návštěv v domovech pro seniory.

Osobní předání dárků není možné, dárky proto budou do domovů doručovat kurýrní služby. Zážitková přání bude možné plnit, až se domovy znovu otevřou. Pokud jde o přímé kontakty, dárci se budou moci se seniory spojit videohovorem přes aplikaci Oscar Senior. Jde o speciálně vyvinutou aplikaci pro poskytovatele pečovatelských služeb, kterou zvládnou používat i ti nejméně technicky zdatní.

„V této době je poselství Ježíškových vnoučat důležitější než kdykoliv předtím. Kvůli restrikcím se někteří z nás mohou i více vcítit do role opuštěných seniorů, a o to více se zapojit i do projektu Ježíšových vnoučat, protože nikdo nechceme být sám,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Nejčastější přání

Mezi nejčastější přání patří například rádio a audioknihy, tablet či telefon, lupy, oblečení a samozřejmě i sladkosti. Stále častěji si senioři přejí něco zažít. Výlet na ryby, do cukrárny, zabíjačka v domově, společné čtení, ale i to nejskromnější přání, kterým je pohlazení a pusa od dobrého člověka.

Ježíškova vnoučata už ale plnila i netradiční zážitky – setkání s papežem Františkem, jízdu na Harleyi anebo seskok padákem čtyřiaosmdesátileté babičky.

Pro plnění větších přání lze poslat i finanční dar

Jako v předchozích letech se budou moci dárci složit na nákladné dárky pro seniory, například speciálně upravené elektrické vozíky, promítací techniku do kluboven pro seniory nebo třeba na ohradu a salaš pro ovečky. Finančně bude možné přispět na webu Darujme.cz.

Více informací na webu Ježíškova vnoučata.

Spustit audio

Související