I člověk s mentálním handicapem se může stát umělcem

12. leden 2019

Obrazy malované akrylovými barvami a na nich netradiční tvary. Takové můžete až do konce ledna vidět v Penzionu Na Čechách v Lačnově u Poličky.

Vytvořil je mentálně postižený chlapec Kamil Šustr.

„To je nějaká duha, jsou to akrylové barvy. Maluju rád. Baví mě to, pomáhá m to,“ popisuje jeden ze svých obrazů šestadvacetiletý Kamil Šustr. S mentálním postižením se potýká od narození, v posledních dvou letech k tomu začal mít ještě epileptické záchvaty.

Výstava Kamila Šustra, Lačnov

„Říkám to s maximální pokorou, ale Kamil měl záchvat epileptický co týden. Potom, co začal chodit na terapii, měl dva,“ řekl otec handicapovaného umělce Daniel Šustr. Na arteterapii do Nového Města na Moravě dochází Kamil Šustr přes tři měsíce. A už teď má první výstavu obrazů v Penzionu Na Čechách v Lačnově u Poličky.

„Otcem myšlenky jsem já, jako otec Kamila. A je to vlastně tak, že jsem toužil, aby Kamil nějak dokázal vyjádřit to, co v něm je.“

Arteterapie

Arteterapie je podpůrnou léčbou ke klasické medicíně. Uklidňuje, dává prostor fantazii i podporuje samostatnost, rodiče s klienty chodit nemusí, ale často chtějí, jako Daniel.

Výstava Kamila Šustra, Lačnov
Výstava Kamila Šustra, Lačnov

„Vydržel jsem dvakrát nejít, nechal jsem jen Kamila s terapeutkou. Napotřetí už ta zvědavost byla taková, že jsem prostě došel. Tak jsem čekal, že terapeutka bude Kamilovi říkat, co má dělat, kam má naklást barvu, jakou barvu si má vybrat. No a tak to vůbec nebylo. Kamil přišel, převlékl se, vzal si plátno, prostě, vzal kolíčky, kladívko, vypnul si plátno. Pak vzal sprej, protože maluje akrylovými barvami, pak si vybral šest barev a začal. A jenom z dálky jsem pozoroval, že ta terapeutka ho vede tak málo, že už napotřetí jsou ty obrazy jenom jeho dílo.“

Před šestadvaceti lety, když se Kamil narodil, nebyly prognózy lékařů vůbec dobré. Bylo otázkou, zdali bude chlapec vůbec někdy chodit. Díky péči otce a prarodičů nejen že chodí a mluví, ale na kole ujede i šedesát kilometrů. A teď nastoupil na uměleckou dráhu.

„A to je kouzelný. Z toho mám obrovskou radost,“ dodal otec a stejně to vidí i jeho syn Kamil. „Mám radost z toho, ta výstava je moc pěkná.“

autoři: Izabel Dearditio , mik