Hybridní pohon Slovenské strely byl v té době technický zázrak, říká syn valašského vynálezce Josefa Sousedíka

2. leden 2020

Vsetínský rodák Josef Sousedík patřil k významným osobnostem české elektrotechniky. Nejen o jeho životě a vynálezech hovořil v Apetýtu jeho syn Tomáš Sousedík.

Hostem Apetýtu byl Tomáš Sousedík, syn vynálezce Josefa Sousedíka, přezdívaného „Valašský Edison“. Ten za svůj život, který ukončilo Gestapo, podal přes dvě stě patentů. Byl to také velký fanda elektromobilů, jeho jméno zaznívá i ve spojení se slavnou Slovenskou strelou - rychlíkovým železničním spojem, který dovezl cestující z Prahy do Bratislavy za pouhé 4 hodiny a 18 minut. Rychleji to dokázalo až Pendolino ve 21. století.

Logo

Nedílnou součástí Sousedíkovy osobnosti byla láska k vlasti. Během podnikání dostal několik výhodných nabídek na přenesení výroby do zahraničí, které odmítl. Byl aktivní v politickém a společenském životě, za 2. světové války se významně zapojil do protinacistického odboje, zemřel během výslechu v roce 1944. Komunistický režim Sousedíkův odkaz ignoroval, dokonce jeho rodina musela čelit mnoha perzekucím. V roce 1989 byl Josef Sousedík rehabilitován.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související