Hvězdy Zlín Film Festivalu: mladým herečkám Worthington-Coxové a Jonesové pomohly první role

Na červeném koberci 59. ročníku Zlín Film Festivalu se předvedly české i zahraniční hvězdy. Návštěvníci filmové přehlídky je mohou vidět každý den před Kongresovým centrem.

Mladým herečkám, osmnáctileté Jordanne Jonesové z Irska a o rok mladší Eleanor Worthingtonové-Coxové z Velké Británie, pomohly v jejich kariéře zejména jejich první role. Obě mladé herečky se představují na zlínském filmovém festivalu coby Young Stars. Sekce na festivalu představuje mladé a talentované herce. Loni do Zlína přijel jako Young Star například herec Art Parkinson, který ztvárnil Rickona Starka v seriálu Hra o trůny.

Nebylo nutné se stát hvězdou, jen jsem chtěla dělat, co jsem měla ráda.
Eleanor Worthingtonová-Coxová, herečka

Worthingtonová-Coxová je nejmladší držitelka ceny Laurence Oliviera za nejlepší herečku, získala ji v deseti letech za roli v muzikálu Matilda. "Byl to první impuls, ta role spustila lásku ke hraní. Nebylo nutné se stát hvězdou, jen jsem chtěla dělat, co jsem měla ráda," uvedla herečka, která na zlínském festivalu představuje svůj nejnovější film Gwen, dobové drama z Walesu s mystickými prvky.

Jonesová si poprvé zahrála v režijním debutu Franka Berryho Tady jsem žila. Role dívky starající se po smrti své matky o celou domácnost vynesla tehdy třináctileté herečce nominaci na národní Cenu IFTA (Irish Film and Television Award). Poté díky irské agentuře získala další role. "Nečekala jsem, že to takhle rozjede," uvedla Jonesová. Diváci na zlínském festivalu ji mohou vidět v komedii o dospívání Metal Heart, která společně s dalšími devíti filmy soutěží o Cenu Evropa za nejlepší evropský debut. "Vždy jsem byla velmi emocionální, díky hraní mohu uchopit a ztělesnit své pocity," uvedla Jonesová.

Na červeném koberci diváci včera viděli i české herce Danu Morávkovou s Janem Čenským

Obě herečky si účast na festivalu pochvalují. "Jedna z nejúžasnějších věcí na hraní je možnost potkávat nové lidi z různých míst, sdílet s nimi své zkušenosti, je zajímavé bavit se s nimi o práci, hledat podobné a odlišné věci," uvedla Worthingtonová-Coxová, která podle svých slov od devíti let pracuje a loni se rozhodla, že si dá pauzu. "Kdyby však přišla dobrá nabídka, vzala bych ji," uvedla herečka.

Do Zlína přijede ještě coby Young Star třiadvacetiletá německá herečka Milena Tscharntkeová, která je čerstvou držitelkou německé ceny Zlatá kamera za objev roku. Na festivalu představí psychologické drama Vše zapomenuto, vše odpuštěno.

Zlínský festival pro děti a mládež se letos koná 59. rokem, je nejstarší a největší přehlídkou svého druhu na světě. Začal v pátek a potrvá do soboty. Letos nabídne 280 filmů z 51 zemí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související