Huri, jediný tygr sibiřský ve východních Čechách, našel domov na hradě Martina Zemana

20. srpen 2017

Martin Zeman má na Žacléřsku novodobý středověký hrad, jehož nezbytným příslušenstvím, jak říká, jsou velké kočky. Reportérka Blanka Malý tam byla v zimě natáčet reportáž o jeho pumě Baghíře. Martin má ale i větší šelmy, než je puma. Ruha a Kali jsou lvice pustinné, které ho radostně vítají při každém jeho příjezdu domů. A nejsou samy. Vítací typ je i sedmiletý lev César a rozhodně i další kočka, která je součástí jeho smečky. Tou je jeho pohledná žena Klára.

Tygr ussurijský je největší známou kočkovitou šelmou a po medvědovi kodiakovi a ledním medvědovi je také třetí největší kočkou vůbec.

Tygry jste mohli vídat v ZOO ve Dvoře Králové nad Labem, ale ta se začala specializovat na čistě africkou faunu a poslední dva tygři byli přepraveni do ZOO v Minnesotě před dvěma lety. Dnes je tedy ve východočeské ZOO nenajdete.

Čtěte také

Jediný tygr ussurijský, nebo také sibiřský, ve východních Čechách, má svůj výběh ale i domov na Žacléřsku. Zatím teprve devítiměsíční kotě této šelmy můžete potkat v Černé Vodě.

Huri je jediným tygrem sibiřským, chovaným ve východních Čechách. Martin Zeman jej má na svém hradě

Tygr, jak je známo, je velice teritoriální zvíře a tak si i Huri značkuje místa, kam s ním jeho majitel, Martin Zeman, chodí na procházky. Tak jako vy třeba venčíte svého psa, Martin Zeman venčí svého Huriho.

V jeho okolí to už nikoho nepřekvapuje, stejně tak chodil na procházky i se svou pumou Baghírou. Tygr Hurikán je pátou kočkovitou šelmou, která našla domov u Zemanových, kteří si vystavěli na Žacléřsku novodobý, středověký hrad a kde mají pro sebe i svá zvířata dostatek prostoru a louky i lesy nadosah.

Všechny šelmy jsou ve skvělé kondici a aktivní jak ve dne, tak občas i v noci

Se šelmami Martinovi Zemanovi pomáhá nejen jeho žena, ale i sedmnáctiletý syn, který se stará, stejně jako jeho otec, o to, aby byla strava šelem vyvážená a pestrá. Manželka Klára má navíc ještě na starosti nejen chod hradní domácnosti, ale pustila se i do výroby kozích sýrů a jogurtů. Jeji láskou jsou koně a tak tady nechybí ani stáje a pastvina pro dva valachy a jedno hříbě.

Huri je jediným tygrem sibiřským, chovaným ve východních Čechách. Martin Zeman jej má na svém hradě

U Zemanových se zkrátka lidské a zvířecí světy krásně a harmonicky prolínají

Martin Zeman Blance Malé na jaře sliboval, že se za pár měsíců určitě zase uvidí, protože měl v plánu pořídit si ještě tygra ussurijského nebo chcete-li sibiřského. A slib dodržel.

Na nádvoří hradu, jak je u něj zvykem, přivítal návštěvu vřele a s úsměvem. A hned ji šel s novým přírůstkem seznámit.

I když je Huri tygří kotě, byl to adrenalin, než se Blanka Malá odvážila pohladit jej po kožichu

Má neskutečně krásné oči a zamilovat se do něj nebylo vůbec složité. Hurikán, nebo také zkráceně Huri, je také v tuto chvíli jediným tygrem sibiřským, který je chován ve východních Čechách.

K manželům Zemanovým se určitě ještě někdy podíváme, protože je jasné, že Huri není určitě posledním splněným snem Martina Zemana.

A musíme ještě říci, že právě tam Blanka Malá neskutečně cítila respekt a vzájemné souznění člověka a zvířete. Domů se jí nechtělo. Věřte, že to pozdní, letní odpoledne u Zemanových, kdy si povídali ještě dlouho potom, co vypnula mikrofon, patří k jejím top prázdninovým zážitkům.

Láskou Kláry Zemanové jsou koně a tak tady nechybí ani stáje a pastvina pro dva valachy a jedno hříbě
autor: Blanka Malá
Spustit audio