Hruboskalské skalní město je protkané značenými stezkami. Nejzajímavější je Čertova ruka

19. červenec 2022

Jedním z nejznámějších skalních měst u nás je Hruboskalsko v Českém ráji. Desítky jedinečných pískovcových skal přesahují výšku padesáti metrů. Perlou je mezi nimi skalní blok zvaný Čertova ruka. Skály si můžete prohlédnout z několika míst, například z vyhlídky U Lvíčka nebo z vyhlídky, které se říká Na Kapelu. Obě najdete na Zlaté stezce Českého ráje na hřebenu Skaláku.

Skvělý je i pohled z Janovy vyhlídky na modré turistické trase. A do bludiště mezi skály vede žlutá turistická stezka z Lázní Sedmihorky až na hrad Valdštejn.

Nad rozcestníkem Pod Majákem se tyčí nejen impozantní Maják, ale také Čertova ruka, skalní blok tvarem připomínající ruku čerta. Tu je možné ze dvou třetin obejít po turistických stezkách, kdy žlutou a modrou spojuje ocelové schodiště na zelené. Samotná Čertova ruka je pro turisty nepřístupná.

Skalní bradlo svojí polohou, tedy rozhledem do všech stran a velmi obtížnou dostupností přímo vybízelo k založení správního centra celé oblasti Českého ráje. Vidět jsou odtud Krkonoše i Jizerské hory, samozřejmě okolní skalní oblasti i blízké cesty včetně té, která byla v 19. století rozšířena na rozměry kočárů.

Z Čertovy ruky je výhled do velké části Českého ráje

Kočárem jezdilo nejen panstvo, ale také lázeňští hosté z Lázní Sedmihorky na hrad Valdštejn. Na opačném konci Skaláku se nachází zámek Hrubá Skála a také dvě vyhlídky: Zámecká a Mariánská.

Pod Mariánskou vyhlídkou je symbolický hřbitov horolezců, kteří zahynuli na svých výpravách, a také Adamovo lože, do pískovce vytesaný skalní reliéf tvarem připomínající pohovku.

Čertova ruka ze žluté stezky

Hruboskalsko je součástí Chráněné krajinné oblasti Český ráj, proto tam platí zákaz vstupovat mimo značené trasy, nechat volně pobíhat psy, poškozovat skály či stromy vyrýváním a také rušit klid a ticho.

Spustit audio