Hrdinové pověstí z Olešnicka straší turisty v opuštěné ledárně někdejšího pivovaru

7. červenec 2014

Po bývalém pivovaru v Olešnici na Blanensku na jižní Moravě zůstala už jen ledárna, po desítky let nikým nevyužívaná. Nakonec pro ni ale město našlo využití: do opuštěných prostor tam umístili Muzeum strašidel.

Strašidla nechali Olešničtí zhotovit podle postav z pověstí, které sepsal místní starosta Zdeněk Peša. „Spojili jsme příjemné s užitečným a ve staré ledárně se zabydlely figuríny postav z pověstí, ty výtvarně zpracovala paní učitelka Blanka Kudová,“ popsal první muž olešnické radnice.

Při prohlídce strašidel provází návštěvníky muzea zvuková kulisa v podobě vyprávění a strašidelných zvuků. „Některé zvuky jsou tak strašidelné, že mnohé děti vyděsí, a někdy děti, které vypadají jako největší hrdinové, nakonec utíkají jako první,“ varuje se smíchem starosta.

Nejstrašidelnější a nejslavnější postavou muzea je zřejmě nevěsta v rakvi. Jejím předobrazem byla dívka, která se těsně před svatbou udusila kusem tvarohu. Když ji ale chtěl ještě před pohřbem okrást hrobník, nechtěně zrádné sousto uvolnil a dívku oživil.

Mezi nejznámějí pověsti patří ta o nevěstě v rakvi

„Je tady samozřejmě celá řada klasických pohádkových bytostí, nechybí tu čert, polednice, ani vodník, olešnickou specialitou je ovšem rarášek. Toho si kdysi pořídila jedna místní chudobná chalupnice. Protože ho ale trápila hlady, mstil se jí,“ popisuje Zdeněk Peša.

Olešnické Muzeum strašidel je otevřeno jen v létě, na zimu musí exponáty schovávat a sušit. Ve sklepních prostorách muzea je totiž vysoká vlhkost, která figurínám škodí. „Přes zimu je schováváme na teplé a suché půdě naší školy, takže nám vlastně ve škole přes zimu straší. Zatím jsem ale neslyšel, že by to mělo na žactvo nějaký dopad,“ prozradil starosta.

Muzeum strašidel, které vzniklo před jedenácti lety, není jedinou turistickou atrakcí ve městě na severu Jihomoravského kraje. „Máme tady také Muzeum historických vozidel anebo Modrotiskovou dílnu. Dá se tu najít program na celý den,“ láká k návštěvě Olešnice starosta Zdeněk Peša.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.