Hradní den na Lukově, folklor v Luhačovicích a Valmezu a kejklíři ve Zlíně. Máme tipy na aktivní víkend

Podívejte se na přehled akcí v kraji. Je bohatý a můžete si vybírat z divadla, hudby, folkloru nebo hradního dne.

12. - 16. září 2018

Třináctý ročník Mezinárodního folklorního festivalu Babí léto se letos uskuteční ve Valašském Meziříčí, Hustopečích nad Bečvou a Kelči ve dnech 12. až 16. září. Doprovodné programy nabídnou vystoupení VUS Ondráš i Řemeslný jarmark. Galaprogram zaujme místo v meziříčském Amfiteátru v sobotu večer.

14. - 16. září 2018

26. ročník Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů „Písní a tancem“ v Luhačovicích. Zahajovací vystoupení se uskuteční v pátek v 17 hodin na náměstí městyse Pozlovice.

Pátek, 14. září 2018

V Uherském Hradišti se Smetanovy sady promění v sobotu na jediný večer v sady Shakespearovy. Žáci a učitelé ZUŠ Uherské Hradiště se rozhodli rozloučit s létem nocí inspirovanou Shakespearovou slavnou komedií Sen noci svatojánské.  Představení začíná ve 20:30 hod.

V rámci Evropského týdne mobility se můžete zúčastnit večerní cyklojízdy z Otrokovic do Záhlinic.  Tato osvětová akce podporující ekologické způsoby dopravy odstartuje v 17 hodin u přístaviště na Baťově. Cesta je vhodná i pro děti. Trasa je vedena převážně po cyklostezkách, není náročná a je relativně po rovině.

Charita Zlín zve v pátek na zábavní multigenerační odpoledne s názvem Barvy podzimu, ´my sme Valaši´. Akce se koná v zahradě Domovinky na Zálešné I od 14.00 do 17:30 hod. V programu vystoupí  Jitka Šuranská a ženský sbor z Kunovic, Bubenice z Příluka, Fryštácké mažoretky a další.

Pátek, Sobota 14 - 15.9.2018

Kejklířský jarmark ve Zlíně s pouličním festiválkem a bohatým kulturním programem. Nebude chybět tradiční řezbářské sympozium, děti se budou moc svézt na kolotoči, pohoupat se na houpačkách nebo si zaskákat na skákacím hradu. Bude pro ně připraveno také malování na obličej, žonglérský workshop, Bubble show klauna Bublína, kreativní dílnička, fotokoutek, pouliční karikaturista a půjčovna koloběžek. Prodejci nabídnou tradiční řemeslné výrobky, lahodné občerstvení, burčák a mnoho dalšího

Sobota, 15. září 2018

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm připravilo na sobotu 15. září 2018 v areálu Valašské dědiny pořad „Podzim na poli a v chalupě“ s ukázkami podzimních prací a činností, letos se zaměřením na zpracování lnu. Přijďte zavzpomínat na podzimní čas – na práce, které se z našeho života vytratily, zazpívat si a třeba i něco ochutnat z tradiční valašské kuchyně. Tradiční náladu navodí cimbálová muzika Aldamáš a gajdoš Petr Sovják z Neubuze. Areál Valašské dědiny muzea je otevřen od 10.00 do 17.00.

Sobota, 15. září 2018

Modřanské vinobraní, Modrá

Neděle, 16. září 2018

Den Hradu Lukov:

Program od 10 – 17 hodin:

10.00:   Vernisáž výstavy kreseb a maleb Miroslavy

a Natálie Holíkových (západní palác, horní hrad)

10.30: Mše svatá (kaple sv. Jana Křtitele na hradě)

11.30: Odhalení pamětní desky Rudolfa Matouše

(Dům Rudolfa Matouše, dolní hrad)

12.00: Slavnostní otevření naučného okruhu „Z pověsti do pověsti“

(dolní hrad)

14.00. Komentovaná prohlídka hradu

15.00: Vystoupení Skupiny historického šermu Solutus

(nádvoří horního hradu)

10.00–17.00: Výstava „Hrad Lukov v proměnách času“ (areál hradu)

 

 

Související