Hradišťánek pětašedesátiletý

9. únor 2021

Připomínka 65. výročí založení dětského folklorního souboru Hradišťánek z Uherského Hradiště. Z bohatého repertoáru kolektivu uslyšíte nahrávky z profilového alba z roku 2015, kde jej doprovodily tři muziky – CM Hradišťánek s primášem Petrem Ondruchem, CM Husličky a písničky s primášem Markem Pavlicou a CM Ohnica s primášem Janem Mudrákem.

Dětský folklorní soubor Hradišťánek byl založen v roce 1955 v Uherském Hradišti, v centru uherskohradišťského Dolňácka a je spojen se jménem osobnosti primáše Jaroslava Staňka. Tento kraj si do dnešní doby uchoval bohatost lidových tradic a zvyků, kterým se soubor věnuje a zpracovává je. V Hradišťánku nacházejí náplň svého volného času děti od 5 do 17 let, aby pak mohly dále pokračovat v dospělých souborech.

Dlouholetá práce vedoucích už přivedla do tradičního světa říkadel, lidových písní, her a tanců mnoho generací a dala jim maximální prostor pro rozvoj jejich přirozené hravosti a fantazie.

V současné době má Hradišťánek okolo 200 dětí, které doprovázejí tři cimbálové muziky. A to je bezpochyby zárukou nejen bohaté souborové činnosti, ale i zachování kulturních tradic regionu. Stálicemi jsou muziky ZUŠ pod vedením Pavla Štulíra – CM Pavla Štulíra a CM Husličky, dále CM Oskoruša a nově s nimi hraje cimbálová muzika při ZUŠ Slovácko.

Archivní foto folklorního souboru Hradišťánek

V minulosti Hradišťánek doprovázely cimbálové muziky z uherskohradišťské základní umělecké školy, které dospěly v muziky Dolina, Stanislava Gabriela, Cifru či Haraficu, ale také Cimbálová muzika Hradišťánek nebo Ohnica.

Nahrávky souboru jsou zaznamenány na albech Hradišťánku z roku 2015, které bylo pomyslným dárkem k 60. výročí. Ale mimo něj účinkoval i na albu Husličky a písničky z roku 1999.

autor: Jan Káčer
Spustit audio

Související

  • Jan Gajda jubilující

    Životní jubileum Jana Gajdy mladšího, osobnosti strážnického Dolňácka, primáše a zpěváka strážnické cimbálové muziky Danaj, připomene Jan Káčer.

  • Cimbálová muzika Linda ze Zlína

    Linda není jenom ženské jméno či pojmenování stromu, ale je to i pojmenování cimbálové muziky ze Zlína, která patří k osvědčeným tělesům na Podřevnicku a v širokém okolí.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.