Hradecký exnáměstek Malíř dostal opět podmínku za nevýhodný nákup. Letitá kauza ale nekončí

25. leden 2019 13:44

Krajský soud v Hradci Králové dnes opět vynesl verdikt nad bývalým náměstkem hradeckého primátora Josefem Malířem z Volby pro město. Kauza se týká předraženého nákupu parkovacího domu. Podle soudu způsobil škodu zhruba 33 milionů korun a proto exnáměstkovi uložil podmínku a také povinnost zaplatit Hradci Králové přes 23 milionů. Rozsudek není pravomocný, Josef Malíř se na místě odvolal.

Soud požaduje nový znalecký posudek v případu exnáměstka Malíře

02867276.jpeg

Krajský soud v Hradci Králové v pondělí odročil na neurčito případ bývalého náměstka hradeckého primátora Josefa Malíře (VPM). Politik měl podle obžaloby podávat radním a zastupitelům zkreslené informace o parkovacím domě, který poté město podle znaleckého posudku přeplatilo přibližně o 23 milionů korun. Malíř vinu popírá.

Soud Josefu Malířovi udělil trest tři roky vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle verdiktu exnáměstek například ostatním zastupitelům zatajoval informace související s koupí parkovacího domu.

Josef Malíř vinu od začátku odmítá: „Nikdy jsem vědomě neuváděl žádné nepravdivé informace. A rozhodně nebylo míc cílem v uvozovkách protlačit nějakou stavbu za každou cenu, přestože je drahá. Pracoval jsem s informacemi, které jsem měl. To, že jsme pořizovali objekt za vysokou cenu, bylo známo, nijak jsme se tím netajili. Říkali jsme to a také jsme zdůvodňovali proč to potřebujeme. Řešili jsme několik věcí najednou, bylo to široce diskutováno."

Město za parkovací dům v areálu bývalé mlékárny u hlavního vlakového nádraží v roce 2010 zaplatilo 75 milionů korun, ale podle revizního znaleckého posudku ale byla obvyklá cena nemovitosti 41 a půl milionu.

Soudní síň pobočky Krajského soudu Hradec Králové v Pardubicích

Státní zástupce Petr Kouble si dnes ponechal lhůtu na případné odvolání. O vině Josefa Malíře ovšem nepochybuje: „Rozhodně nejde o kriminalizaci nějaké běžné činnosti řadových zastupitelů. Žádní řadoví zastupitelé stíhání nejdou. Stíhán je pan obžalovaný jako předkladatel návrhů, u kterých prezentoval nepravdivé a zkreslené skutečnosti o obvyklé ceně toho objektu, o provedené předběžné finanční kontrole a podobně. Všechny tyto skutečnosti, které zkresloval, byly zásadní pro to, jak potom rozhodovali zastupitelé."

Královéhradecký soud rozhodoval o případu už potřetí. Poprvé mu ho vrátil Nejvyšší soud po dovolání nejvyššího státního zástupce, který nesouhlasil s tím, že Malíř byl původně osvobozen. Podruhé odvolací vrchní soud rozsudek zrušil a vrátil případ do Hradce.

Ani dnešním verdiktem ale letitá kauza nekončí.

03449572.jpeg
autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související