Hradecká cykloprodejna pouštěním rádia autorský zákon neporušila, rozhodl Ústavní soud

7. květen 2014

Když si prodavač pustí v obchodě vlastní rádio, nemusí kvůli tomu provozovatel platit kolektivnímu správci autorských práv. Ústavní soud vyhověl stížnosti majitelky cykloprodejny, která měla podle rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové zaplatit Ochranné asociaci zvukařů-autorů (OAZA) za reprodukci hudby v obchodě. Stěžovatelka odmítala zaplatit, protože muziku poslouchala prodavačka pro vlastní potřebu při práci.

Právě proto také podle soudce zpravodaje Stanislava Balíka nelze předpokládat, že tak nelegálně šířila autorské dílo.

„Zákazníci tam nechodí proto, aby tam poslouchali hudbu z rozhlasu, ale chodí tam nakupovat, a i proto by bylo přepjatě formalistické požadovat, aby na toto byla licence,“ popsal soudce zpravodaj Stanislav Balík.

Ochranná asociace zvukařů - autorů (OAZA) patří mezi kolektivní správce autorských práv, podobně jako Divadelní, literární a audiovizuální agentura Dilia a Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním (OSA). Oficiální uznání ministerstvem kultury si OAZA vynutila až před několika lety.

Firma dnešní nález přivítala, a to nejen kvůli vlastní soudní při, ale i kvůli širšímu přesahu. Ústavní soud vrátil věc Krajskému soudu v Hradci Králové k dalšímu přezkoumání se závazným právním názorem.

Podle původního verdiktu krajského soudu firma při svém podnikání zpřístupňovala zákazníkům rozhlasové vysílání, a tím se obohatila na úkor mistrů zvuku, s jejichž asociací neměla licenční smlouvu.

Podle letošního výroku Evropského soudního dvora ale naopak musí platit poplatky správcům autorského zákona české lázně.

autor: Zuzana Plíšková | zdroj: ČTK
Spustit audio