Hradec Králové pomůže s opravami téměř dvaceti sportovišť, která nejsou v jeho majetku

24. duben 2019 09:55

Sportovní oddíly na území Hradce Králové budou moci i letos částečně vylepšit zázemí pro své členy a diváky. Vedení magistrátu totiž na opravy sportovišť, která nepatří městu, vyčlenilo ze svého rozpočtu zhruba 5 milionů korun. Pro sportovní kluby a tělovýchovné jednoty to jsou významné peníze. Z vlastních finančních prostředků totiž občas těžko pokryjí běžný provoz.

Hradec Králové má první parkourové a workoutové hřiště. Že nevíte co to znamená?

První parkourové a workoutové hřiště v Hradci Králové

První workoutové a parkourové hřiště vzniklo v hradecké Labské kotlině. Město vybudovalo komplexní místo pro venkovní cvičení pro širokou veřejnost za 3 miliony korun a spolupracovalo na něm se sportovci i parkuristy. V Hradci Králové se parkouru věnuje zhruba 250 lidí, z toho 95 dětí pravidelně v rámci týdenního kroužku.

O finanční příspěvek na údržbu sportoviště usilovalo v Hradci Králové 17 sportovních oddílů. Výběrová komise posuzovala celkem 22 přihlášených projektů.

„Ty částky se pohybují od řádu několika tisíc až po stovky tisíc. Samozřejmě podle toho, jaký projekt žadatel předloží. A posuzuje to odborná komise. Která jednotlivé žádosti boduje a rozhoduje o tom, jakou částku město uvolní z onoho dotačního programu," říká za královéhradecký magistrát Petr Vinklář.

Na peníze od radnice se letos mohou těšit třeba hradečtí letečtí modeláři nebo boxeři Box Clubu. S další etapou oprav šaten budou pokračovat také v areálu Slávie v Orlické kotlině.

Stadion pro výcvik hasičů i požární sport v Hradci Králové

„My máme v letošním roce předběžně navrhnuto sportovní komisí a radou města jeden milion a 350 tisíc korun. Mělo by to být na další část rekonstrukce šatnového zázemí v hale Slavie. Protože první etapu dolních šaten jsme dělali v loňském roce," vysvětluje předseda TJ Slavia Jakub Lejsek.

Sokol vznikl před 150 lety. Je o něj zájem v dnešní době? Chodí do něj mladí lidé a děti?

Senioři cvičí v Sokole.

Sokol letos slaví už 150. narozeniny. Zároveň připravuje pravidelný slet, který se koná každých pět let. Naši reportérku Janu Házovou zajímalo, jestli je o Sokol zájem i v dnešní době. Zašla proto na jedno cvičení opočenské Věrné gardy. 

Do dalších oprav se díky penězům od města mohou pustit také Sokolové z Eliščina nábřeží. Ti spravují nejen sportovní halu, ale také přilehlý atletický stadion a na milionové investice nemají peníze.

„V současné době nemáme absolutně jiný přísun žádných dalších dotací. Od České obce sokolské poslední tři, čtyři roky nepřišla na údržbu sportovišť ani koruna. To znamená, že co tady chceme opravit nebo zvelebit, tak to jde jen z městských peněz a z dotací města Hradec Králové na údržbu a rozvoj sportovišť," říká za královéhradecké Sokoly Miroslav Volejník.

Peníze z dotačního programu města jsou určeny také na opravu fasády Orlovny v ulici Jana Koziny nebo na údržbu a rekonstrukci trávníků pro fotbalisty z Třebše a Malšovy Lhoty.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související