Hradec Králové loni hospodařil s přebytkem 335 milionů korun. Objevily se ale i kritické hlasy

25. duben 2018 11:25

Ne všechno je ale ideální - město by mělo zlepšit především úspěšnost při dokončování dlouhodobých projektů. I to zaznělo na dalším pravidelném zasedání zastupitelstva. Do oprav škol nebo chodníků chce město Hradec Králové letos investovat dalších více než 180 miliónů korun, které zůstaly na účtech jako přebytek z loňského hospodaření. 

„Z větší části budou tyto finance zapojeny již do rozpočtu letošního. Zbývajících 100 milionů korun si chce město odložit na investice v příštích letech. Na opravy městských školských budov, hřišť, chodníků a ulic tak letos půjde dalších 185 milionů korun," shrnul mluvčí magistrátu Petr Vinklář, jak město volné prostředky použije.

Objevily se ale i kritické hlasy. Podle zastupitele Oldřicha Vlasáka z ODS má město problém s tím, aby dokončilo akce, které má v rozpočtu připraveny: „Tak jestli máme rozpočet města Hradec Králové ve výši přes 2 miliardy korun a máme z toho nedokončených akcí za asi 835 milionů. Tak to o něčem svědčí."

Finance a projekty (ilustrační foto)

Jen vloni město neutratilo zhruba 236 miliónů korun a to je v posledních letech opakující se situace, říká Oldřich Vlasák: „Z toho jasně vyplývá, že ta přípravenost akcí je na velmi slabé úrovni."

Pochybení přiznává i primátor Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu: „To si myslím, že se musí napravit. ta tendence je dlouhodobá. Ono to trvá 20 let, snižují se kapitálové výdaje proti běžným. Ale to, co se nepovedlo letos, je opravdu špatně. ZUŠka - ani koruna neutracená. Nepostoupili jsme na křižovatce Mileta, nic se neposunulo na Velkém náměstí. A tyto velké akce nám blokují spoustu peněz. Normálně bychom mohli opravit Mánesovu ulici, tam chodník na okrajové části města. Ale blokujeme ty peníze na akci, kterou pak neuděláme. A to si myslím, že je špatně. A těch příčin je víc."

Finance a projekty (ilustrační foto)

O možných příčinách mluví náměstek primátora pro rozvoj Jindřich Vedlich z TOP 09, podle kterého jsou přinejmenším některé důvody zřejmé a objektivní: „Jedním z nich bych uvedl systémovou podjatost, ať už je to na Velkém náměstí nebo na Miletě. Dále jsme měli personální problémy na odboru dopravy. Tam jsme to řešili tím, že obecní stavební úřad byl sloučen s tím speciálním, který nám posuzuje z hlediska dopravy tyto stavby. A nebo to jsou další objektivní důvody. Měli jsme spolu s krajem například připravenou rekonstrukci průtahu Malšovou Lhotou. Bohužel došlo k tomu, že kraj musel uzavřít most ve Svinarech, takže tato akce byla odložena."

I když primátor Zdeněk Fink některé z důvodů nezpochybňuje, ví, že magistrát musí v některých záležitostech své fungování zlepšit.

„Dá se to prostě daleko pečlivěji plánovat. Já tam vidím chyby našeho investičního odboru. Kontrolovat projektovou dokumentaci v průběhu její tvorby, ne ji převzít hotovou s tím, že je vadná a potom ji napravovat. To už je pozdě. A to se bohužel u nás nedělo. To mě na tom nejvíc mrzí. I já na tom nesu svůj podíl viny," uzavřel Zdeněk Fink.

Finance a projekty (ilustrační foto)
autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související