Hrad, který odnesl čert. Zbytky pevnosti Obřany lákají do Hostýnských vrchů

3. říjen 2019

Pevnost byla postavena na těžko přístupném skalnatém terénu v nadmořské výšce 704 m ve 14. století. 

Výlet do Hostýnských vrchů na Kroměřížsku mě nikdy nezklame. Je tam tolik zajímavých míst, až se v nich přestávám orientovat, a proto jsem ráda, když mi někdo poradí, kam se mám vydat za zážitkem a poznáním. Dostala jsem doporučení podívat se do Přírodní rezervace Obřany nedaleko Bystřice pod Hostýnem.

Jsou v ní zbytky původního suťového lesa, skály, vzácní a ohrožení živočichové i rostliny a zřícenina stejnojmenného hradu. K návštěvě šlechtických sídel, i těch bývalých, se nenechávám dlouho přemlouvat. Zbytky pevnosti Obřany jsem chtěla vidět. Věděla, že byla postavena na těžko přístupném skalnatém terénu v nadmořské výšce 704 m ve 14. století. Pro budovu, která měla plnit obrannou funkci, to bylo určitě výhodné místo, přesto nepřečkala ani jedno století.

Čtěte také

O jejím osudu informuje naučný panel u turistického rozcestí. Píše se v něm, že první písemná zmínka o hradu je z roku 1365. Nechali ho postavit páni z Kunštátu. Udělali ovšem zásadní chybu. Nepožádali, jak dnes říkáme, o stavební povolení tehdejšího moravského markraběte Jan Jindřicha, mladšího bratra Karla IV. Císař pak nařídil, aby hrad zbořili. Boček z Kunštátu odstranil jenom nově postavenou část.

To je jedna verze. Podle jiné budování hradu jenom pozastavil a nakonec ani nebyl úplně dokončený, pouze upravený, aby se v něm dalo bydlet. Pevnost dobylo Zikmundovo vojsko v době husitských válek, to je nejpravděpodobnější tečka za jeho existencí. Od roku 1447 je evidován jako zřícenina.

Jak stavba vypadala, je vidět na kresbách panelu naučné stezky. Řekla bych, že byla dost netypická. Musela kopírovat tvar hřebene kopce, ten byl protáhlý a zlomený. Historici a vůbec znalci ho často přirovnávají k hradu Trosky v Čechách. Z areálu se dochovaly zbytky hradního paláce, příkop, obvodové hradební zdi a základy věže. A taky pověst o zániku.

Hrad prý i se skálou, na které stál, a krutým hradním pánem odnesl čert. Břemeno bylo těžké, tak odpočíval na nedaleké skále Čerňavě. Dodnes jsou tam vidět otisky jeho kopyt.

Spustit audio

Související