Hrachové recepty

Hrachové karbenátky a Krémový hrášek se salátem a slaninou z Apetýtu s Danou Lipovskou 12. května.

Hrachové karbenátky

Suroviny na 4 porce:
400 g zeleného mraženého hrášku, 200 g krupek, 200 g brambor, 200 g kysaného zelí, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, 3 stroužky česneku, majoránka, pepř, sůl, olej na plech, petrželka a několik druhů zeleniny na ozdobení či přílohu

Postup:
Krupky uvaříme v osolené vodě do měkka a pak je scedíme. Syrové oloupané brambory nastrouháme na struhadle, pozor, šťávu ale neslíváme. Kysané zelí nakrájíme na jemno. Pak dáme do mísy krupky, brambory, nasekané kysané zelí, hrách, strouhanku, utřený česnek, mouku, pepř, majoránku, sůl a vše velmi dobře promícháme. Ručně pak děláme střední karbenátky, které vkládáme na pekáček vymazaný olejem a pečeme z obou stran dozlatova při teplotě 200°C. Nakonec ozdobíme zeleninou. Ke karbenátkům si můžeme dát bagetu nebo chleba, ale jsou výborné i bez přílohy, pouze se zeleninou.


Krémový hrášek se salátem a slaninou

Suroviny:
250 g čerstvého nebo zmrazeného hrášku, 25 g másla, 100 g anglické slaniny, pokrájené na nudličky, 4 jarní cibulky, nakrájené najemno, 2 hlávky římského nebo ledového salátu, 3 polévkové lžíce suchého bílého vína, 2 polévkové lžíce zakysané smetany, 2 čajové lžičky dijonské hořčice, sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:
Uvaříme hrášek 3–4 minuty doměkka, slijeme a dáme stranou. V pánvi na másle opékáme slaninu asi čtyři minuty dozlatova. Přidáme jarní cibulku a minutu mícháme. Poté do pánve přidáme salát rozkrojený podélně na čtvrtky, zamícháme a po 30 sekundách přilijeme víno. Necháme minutu vařit, osolíme a opepříme. Potom vmícháme zakysanou smetanu a hořčici. Jakmile začne všechno znovu bublat, přidáme hrášek, krátce prohřejeme a podáváme rovnou z pánve.

autor: Dana Lipovská