Houbová omáčka s bramborovým knedlíkem
I vegani, tedy ti, kdo se vyhýbají potravinám živočišného původu, mají rádi houby! Pokud v rodině někoho takového máte a nevíte, co pro něj uvařit, máme pro vás další recept od Lenky Kučerové. A navíc na naši domácí klasiku.
Budete potřebovat:
omáčka:
1 větší cibule
žampiony
zeleninový vývar
sůl, pepř
dle chuti sójová omáčka
houbové koření
kmín
libeček
mouka
knedlík (1 šiška):
300 g brambor
100 g hrubé mouky
sůl
Postup:
1. Cibuli nakrájíme a osmažíme s celým kmínem.
2. Přidáme žampiony, podlijeme zeleninovým vývarem a dusíme.
3. Okořeníme a nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou v troše vody.
4. Uvařené brambory najemno nastrouháme, přidáme mouku a trochu soli.
5. Vypracujeme těsto (do kterého dle potřeby přidáme mouku, ale snažíme se pracovat rychle, aby neřídlo).
6. Vytvarujeme šišku a vaříme zhruba 15 minut, během nichž ji ve vodě otočíme.
7. Vyjmeme z vody, rozkrájíme na plátky a podáváme k omáčce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.