Horské areály hlásí dobré podmínky, jsou plně v provozu

25. leden 2019

Ideální podmínky mají vyznavači zimních sportů v Jeseníkách i Beskydech. Na horách leží dostatek sněhu a lyžařská střediska jsou v provozu.

Velmi dobré podmínky pro lyžování panují aktuálně v moravskoslezských Beskydech. Podle náčelníka tamní Horské služby Radima Pavlicy jsou sjezdovky v ideálním stavu. Přírodní sníh se spojil s technickým a povrch tak není zledovatělý.

„Výška sněhu v těch jednotlivých areálech se pohybuje od 50 centimetrů výš, někde je až sto centimetrů. Sjezdovky jsou krásně upravené, takže na sjezdové lyžování ideální podmínky,“ říká Pavlica.

Ostravice jako ráj zimních sportů? Na své si tady přijdou sjezdaři, běžkaři i bruslaři

běžecká stopa

Letošní počasí přeje zimním radovánkám. Ke sportování vybízí například horská obec Ostravice. Kromě turistiky tam můžete vyrazit třeba na brusle, protože přímo uprostřed obce mají kluziště. O kousek dál se zase na běžkařskou dráhu proměnilo golfové hřiště. Sportovcům jsou k dispozici čtyři okruhy, z nichž nejdelší je skoro čtyřkilometrový. Večer jsou i osvětlené.

Turisté a běžkaři ale musejí být opatrní. Horští záchranáři totiž stále mají dost práce s polámanými stromy. „V některých místech máme nějaké polomy, takže ne všechny trasy jsou upravované. Kolegové dnes řeší situaci v oblasti Pusteven a Martiňáku a nějaké polomy jsou ještě mezi Visalajemi a Bílým křížem,“ dodává záchranář.

Také v Jeseníkách jsou lyžařská střediska plně v provozu, s nedostatkem sněhu problém rozhodně nemají. Na svazích ho leží až dva metry. Užívat si na horách mohou i běžkaři, trasy jsou pro ně upravené.

„Běžkařské stopy jsou protažené mezi Červenohorským sedlem, Ovčárnou a Pradědem. Středisko na Ovčárně je v provozu, zima je v plném proudu," řekl ČTK dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

autoři: tif , Lukáš Kaleta | zdroj: ČTK
Spustit audio