Horská šunka Jamón serrano se dělá ze speciálně vyšlechtěných prasat

Jedná se o španělskou horskou šunku z vepřové kýty, která se neudí, nakládá se na dva týdny do soli a později se nechávají proschnout a uzrát na ostrém, čistém a svěžím horském vzduchu.

Sůl slouží jako konzervant a po opláchnutí se kýta suší půl roku. Pak následuje druhé sušení na chladném vzdušném místě šest až osmnáct měsíců. Šunka dostává jemně až sytě růžovou barvu a mírně nasládlou chuť. Stává se vláčnou, hebce vazkou a chuť sádla připomíná oříšky.

Nejdůležitější ze všeho je ale výběr vepřového masa. Prasata vyšlechtěných španělských plemen jsou krmena vybranou směsí přírodních krmiv. Mezi nejlepší se řadí šunka zvaná Jamón Iberico de Bellota, která je z volně žijících a pouze žaludy krmených vepřů. Je to extratřída mezi sušenými šunkami.


Víte, jak se správně krájí taková šunka?

a) na silné plátky – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) na průsvitné plátky – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Hrajeme o profesionální elektrický krájecí nůž se stojanem a dvěma typy ostří od firmy Gastroback.

Soutěžíme do úterní půlnoci - 22. července!