Hořice zvolily jednoduchou cestu, jak přimět lidi k lepšímu třídění komunálního odpadu

21. únor 2019 09:55

Obyvatelé Hořic se musí připravit na to, že nejspíš od přelomu roku budou muset produkovat méně komunálního odpadu. Město chce přimět obyvatele k lepšímu třídění a také hodlá zabránit nárůstu nákladů za svoz a likvidaci odpadu - a to ať už pro městskou pokladnu nebo pro samotné občany.

Prodávají se, kupují a vyrábí zbytečné věcí. Nadměrná spotřeba, to je problém, který musíme řešit

Radek Sokol ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Po dvouletém testování v Hradci Králové zkrachoval zkušební program třídění bioodpadu na sídlištích. Místo zbytků z kuchyně lidé do hnědých kontejnerů házeli i hrnce s připáleným obědem, sklenice, ale hlavně klasický směsný odpad. Co nás v Hradci Králové pálí při třídění odpadu nejvíc?

Místo pravidelného týdenního svozu popelnic se místní musí smířit s tím, že u nich popeláři zastaví jednou za čtrnáct dní. Novinka by měla začít platit nejspíš na přelomu roku.

Důvodů pro změnu má město hned několik. V první řadě se chce připravit na avizovaný nárůst cen za ukládání odpadu na skládky a podle starosty Aleše Svobody ze Šance pro rozvoj nechce přenášet případné zdražení na obyvatele.
„Snažíme se udělat kroky k tomu, aby město výhledově, až začnou platit přísnější pravidla, neplatilo víc peněz. Ať už město nebo občané."

Tisíce sad tašek podpoří třídění odpadu v Sokolově

Jinými slovy - zatím to vypadá, že by obyvatelé Hořic měli i dál platit za svoz odpadu přibližně stejnou částku jako dosud, tedy 500 korun za dospělého a 250 korun za dítě do 16 let. Tahle sazba platí v Hořicích už od roku 2013.

Nový Bydžov se chce pokusit ještě víc motivovat lidi k třídění odpadků. Jaký bude nový systém?

Třídění odpadu, odpadky, plast, papír

Radnice v Novém Bydžově chce motivovat lidi k ještě lepšímu třídění odpadků. Už od roku 2011 město nabízí za odevzdaný tříděný odpad slevy na poplatcích za popelnice, jenže to mělo efekt jen částečný. Město si od zavedení nového systému slibuje nejen větší množství odevzdaných vytříděných surovin, ale především méně odpadu, který se bude muset vozit na skládky. 

Podle starosty Aleše Svobody podají Hořice v dohledné době žádost o dotaci na další nádoby na tříděný odpad v dostatečném počtu.
„Když to vezmu ve srovnání s jinými městy, tak například Chlumec nad Cidlinou má konkrétně 600 modrých a 900 žlutých nádob. Tak my v první fázi žádáme o 500 žlutých a 500 modrých popelnic. Z toho 200 s objemem 240 litrů a 300 s objemem 120 litrů. V každé komoditě."

Místostarosta Martin Pour ze sdružení Hořičtí patrioti je přesvědčen, že dvojnásobný interval nikoho zásadně neomezí a komplikace působit nebude.
„Víme, že spousta lidí nemá plné popelnice. Ze své zkušenosti vím, že naplním tak třetinu a to máme tři děti. Tedy pokud se trošku třídí, tak ten čtrnáctidenní svoz by neměl nikoho nijak dramaticky zasáhnout."

Kontejnery, třídění odpadu

Proti návrhu na změnu svozových intervalů nebyla ani opozice. Souhlasí i někdejší starosta, poté místostarosta a teď opoziční zastupitel Ivan Doležal z ODS.
„Pokud chceme zachránit lidem v peněžence trošku peněz, tak se mi to jeví jako myšlenka pragmatická."

Město zatím neví, kolik peněz bude nový systém stát

Město sice ušetří za svoz komunálního odpadu a za jeho skládkování, bude ale potřeba svážet tříděný odpad z daleko většího množství míst než dosud, a také ve větším objemu.

V Hradci Králové čím dál víc třídí odpad. Návyky lidí se mění. Třídění má a bude mít smysl

03443225.jpeg

Obyvatelé Hradce Králové uložili za loňský rok do popelnic a kontejnerů o stovky tun netříděného odpadu méně, než o rok dřív. Ve srovnání s průměrem za roky 2012-2015 to je dokonce zlepšení o více než 2 500 tun. Vyplývá to ze statistik Magistrátu a Hradeckých služeb, podle kterých je ale pořád ještě na čem pracovat.

„Vyčísleno to v tuto chvíli není. My jsme v rámci minulého výběrového řízení měli už poptávku na tyto služby. Tam se nám to zdálo být za docela vysoké peníze, ale ve srovnání s jinými městy, která soutěžila, tak byla ona částka odpovídající. Tedy ne, že by to bylo předražené. Ale my jsme se na ten nový systém odpadového hospodaření potřebovali připravit prostřednictvím dotace. Tím, že si zajistíme nádoby, abychom občanům umožnili třídit jak doma, tak v rámci nějakých hnízd i u bytových domů na sídlištích. Aby zkrátka měli vedle klasických kontejnerů také možnost třídění plastů, papíru a bioodpadu," uzavírá starosta Aleš Svoboda.

Ke změně by měly Hořice sáhnout na přelomu letošního a příštího kalendářního roku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související