Horacio Quiroga: Juan Darién

6. květen 2019

Magická povídka uruguayského spisovatele, který je u nás známý jako autor Pohádek z pralesa a výboru Návrat anakondy. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Horacio Quiroga je spisovatelem pralesa, řada jeho povídek, často s dobrodružným, mytologickým, alegorickým či hororovým vyzněním, se odehrává v pralese nebo v jeho blízkosti. Souboj člověka s pralesem (který přečasto dopadá vítězstvím divočiny) je jedním z ústředních témat jeho tvorby. Sám Quiroga strávil část života na řece Paraná, vychoval zde děti a pochoval první manželku. 

Povídka Juan Darién, která poprvé vyšla v argentinském deníku La Nación v roce 1920, představuje mytologizující příběh zasazený do vesnice v bezprostřední blízkosti divočiny a pralesa. Titulní postava je ve skutečnosti malý tygr, kterého se rozhodne ušetřit jedna z vesničanek – získá lidskou podobu a jako milovaný chlapec prospívá. Po letech je ale částí vesničanů označen za jiného, za náplavu z pralesa, identifikován jako tygr v lidské kůži. A následně je vyobcován a krutě mučen, aby vydal své tajemství. Z tygra se nakonec opět stane tygr a vrátí se do divočiny. Člověk ale neujde spravedlivému trestu.

Účinkují: Leopold Franc, Michal Plachý, Jan Kučera, Pavel Kunert, Rudolf Krátký a Ladislav Kolář

Připravila: Alena Blažejovská
Režie: Jaromír Ostrý
Natočeno v roce 1993.

autoři: Alena Blažejovská , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio