Hnutí Rozvíjíme Hradec senátora Jana Holáska už není součástí koalice na královéhradecké radnici

2. červen 2023 08:47

Dosavadní koalice ve vedení hradecké radnice skončila. Senátor Jan Holásek z hnutí Rozvíjíme Hradec s ní už nebude spolupracovat. Zbývající koaliční strany a hnutí vypověděly Holáskovu hnutí před měsícem koaliční smlouvu a město budou dál řídit bez něho. Na programu vedení města by se ale nemělo nic měnit. 

Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz. Co vlastně k výpovědi koaliční smlouvy vedlo?

Čtěte také

Strany a hnutí z koalice měly problém s tím, že Jan Holásek údajně podle nich není týmový hráč. Náznaky, že by to mezi hnutím Rozvíjíme Hradec a zbývajícími stranami mohlo jiskřit, se objevovaly už během povolebních jednání o koalici, už tam to vypadalo, že se Jan Holásek s ostatními nedohodne.

Po volbách tedy nakonec k dohodě ještě došlo, ale koalice stejně nevydržela. Jednou z posledních kapek byl požadavek hnutí Rozvíjíme Hradec na výměnu náměstkyně primátorky Ilony Dvořákové, což ostatní strany odmítly. Ilona Dvořáková byla zvolena právě za hnutí Rozvíjíme Hradec, které ji chtělo nahradit, ale neuspělo.

Co to bude znamenat pro další dění ve městě? Změní se něco?

Čtěte také

Nemělo by, všechny zbývající strany deklarovaly, že budou pokračovat v plnění programu i bez senátora Jana Holáska. Politickou sílu na to mají, většina v zastupitelstvu jim zůstává.

Zastupitelské kluby koaličních stran navíc brzy posílí dva zastupitelé zvolení za hnutí ANO - někdejší náměstkyně Monika Štayrová a Jindřich Outlý. Oba jsou už na spolupráci s koalicí domluveni a oba podle primátorky Pavlíny Springerové z HDK jsou připraveni podepsat dodatek ke koaliční smlouvě.

Především náměstkyni Moniku Štayrovou v minulém volebním období část zastupitelů současné koalice silně kritizovala, nemůže to způsobit další potíže?

Čtěte také

Podle primátorky Pavlíny Springerové ne a problém se svými někdejšími kritiky nemá ani sama Monika Štayrová, která řekla, že kritika k politice patří a že si rozhodně nepřenáší do začínající spolupráce žádné osobní animozity.

O sporech se mluvilo spíš v souvislosti s rozpory mezi Monikou Štayrovou a hnutím ANO, které se údajně objevily hned několikrát, naposledy poté, co si zastupitelka za hnutí ANO vyvěsila na plot volební plakát prezidentské kandidátky Danuše Nerudové. Voliči hnutí ANO si na tento krok stěžovali vedení hnutí ve městě. A nakonec to vyústilo v odchod Moniky Štayrové z hnutí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související