Hned vedle zámku ve Valticích vyrostla Bylinková zahrada. Je poctou trojici slavných botaniků

7. srpen 2018

Návštěvníci slavného lichtenštejnského sídla ve Valticích na jižní Moravě mohou při procházce bezprostředním okolím zámku strávit příjemnou chvilku v Bylinkové zahradě. Přehlídkové záhony s nejrůznějšími bylinkami vznikly v místě, kde byl ještě před pár lety zanedbaný kout zámeckého parku a někdejší zahradnictví.

Pěstování bylinek má ve Valticích dlouhou tradici. „Kdysi tady žil vynikající lékárník páter Boccius. A málo se mezi lidmi ví, že tu vyrostli i tři světově známí botanici a přírodopisci -  bratři Bauerové. Jeden z nich namaloval nejstarší australský přírodopis, další byl královským botanikem v zahradách v Kew a třetí profesorem botaniky ve Vídni,“ připomíná valtický kastelán Richard Svoboda.

V tematických záhonech je k vidění na 300 druhů bylin sloužících nejen k léčení, ale třeba také k barvení látek či k dochucování pokrmů. Návštěvníci se zde seznámí i s rostlinami, které byly odedávna považovány za magické, a také zjistí, které rostliny jsou neodolatelným lákadlem pro pestrobarevné motýly. Pro děti je v zahradě připraveno pískoviště s hračkami a množství malých konviček, kterými mohou v parných letních dnech zalévat záhony. 

Pro odpočinek je možné využít posezení s židlemi a stolky anebo lehátka v malém třešňovém sadu. V obchůdku ve skleníku jsou pro zájemce připravené sazenice bylin, bylinné čaje a upomínkové předměty. V zahradě se konají i výtvarné kurzy a kurzy o pěstování, sběru a zpracování léčivých bylin. 

Na Bylinkovou zahradu navazuje ve Valticích zámecký park, který ale pravda není tak slavný jako ten v nedaleké Lednici. „Určitě ale stojí také za vidění. Lednici samozřejmě nemůže konkurovat už proto, že je upraven v anglickém stylu, není to ten úpravný francouzský lednický park. Park ve Valticích je ale zajímavý už jen tím, že byl kdysi v polovině rozdělen ostnatým drátem železné opony,“ dodává kastelán. 

Podle jeho slov čeká zámecký park v příštích letech rozsáhlá revitalizace, kterou potřebují hlavně tamní komunikace a další infrastruktura. 

 https://www.zamek-valtice.cz/cs

autor: hon
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři