Hlucká fazolová polévka
Pořádná luštěninová polévka dokáže nahradit i masitý oběd. Zejména v období půstu, kdy si naši předkové maso odříkali. Dnešní recept pochází z knihy Jak se dříve žilo a co se jedlo v Hluku aneb opomíjená jídla a zvyky od Marie Lekešové. Jde o jednu z nejstarších hluckých polévek doplněnou tradičními nudlemi - lokšemi.
Budete potřebovat:
polévka:
300 g bílých fazolí
100 g sádla
100 g hladké mouky
1 mrkev
1 petržel
½ menšího celeru
1 cibule
2 stroužky česneku
petrželová nať
sůl, pepř
lokše:
1 vejce
1 lžíce vody
100 - 150 g hrubé/polohrubé mouky
Postup:
1. Den předem namočíme fazole do studené vody.
2. Druhý den je uvaříme doměkka spolu se zeleninou nakrájenou na kostičky.
3. Umícháme světlou jíšku z hladké mouky a sádla a přidáme ji do polévky.
4. Důkladně rozmícháme a necháme krátce provařit. Dochutíme solí, utřeným česnekem a pepřem.
5. Z vejce, vody a mouky vypracujeme tužší těsto.
6. Pracovní plochu si dobře podsypeme a rozválíme na tloušťku papíru.
7. Omoučíme a smotáme do ruličky.
8. Ostým nožem rozkrájíme na tenké nudle.
9. Roztřepané je vhodíme do vroucí osolené vody.
10. Jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené - opláchneme je a přidáme do hotové polévky, kterou dozdobíme petrželovou natí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka