Hloubka, výška i umístění. To vše je důležité brát u ptačí budky v potaz

9. leden 2020

Ptačí budka by měla dobře chránit hnízdící ptáky před nepřízní počasí i před útoky nejrůznějších predátorů. Nesmí také ptáky nijak ohrožovat, ať už svým technickým stavem nebo způsobem zavěšení.

Budka by také měla svými rozměry a konstrukcí vyhovovat druhům, o jejichž usídlení máme zájem. Zkrátka musí ptákům nabízet výhodné a bezpečné místo pro vyhnízdění a vyvedení mláďat. Takové budky potom ptáci vyhledávají a často i upřednostňují před přirozenými dutinami. Naopak pokud má budka konstrukční nebo jiné vady či je snadno dostupná predátorům, může se stát pro ptáky spíše pastí než pomocí.

Sýkora modřinka na ptačí budce

Sledujte, kterým druhům opeřenců se u vás na zahradě líbí, a na ty se zaměřte. „Zajímaví jsou třeba vrabci, kteří žijí i hnízdí v koloniích. Budka pro ně tedy může být větší, dokonce i vícepodlažní nebo několik budek vedle sebe,“ říká zahradník Pavel Chlouba.

Informace o tom, jak budku správně vyrobit, zabezpečit, zavěsit nebo udržovat najdete také na stránkách České ornitologické společnosti.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.